Ga direct naar: Hoofdinhoud

Rotterdam versiert de stad X-tra large

10-04-2023

Introductie

De Rotterdamse iconen, gebouwen, de Koninklijke wandelroute én Rotterdammers. Vanaf 19 april kleurt Rotterdam oranje met een tikkie groen-wit-groen. De stadsversiering oftewel citydressing is dan overal te zien.

De citydressing is onderdeel van het stadsprogramma. Het ontwerp is van kunstenaarsduo studio VollaersZwart. Deze kunstenaars maken niet alleen een groot gebaar met het aankleden van iconen, gebouwen en de Koninklijke wandelroute. Ze laten vooral Rotterdammers zelf meedoen. Omdat Koningsdag nu toch wel dichtbij komt, nemen we je alvast mee in wat je straks allemaal in de stad kunt tegenkomen. Van de King tot de Queen en alles daar ‘in between’! 

King en Queen 

De aanloop naar Koningsdag staat in het teken van saamhorigheid: vol feestvreugde, toffe activiteiten en het verjaardags- en jubileumfeest voor onze Koning. En dat doen we samen met alle Kings & Queens in onze stad. Want op ieder hoofd past een kroon. Zelfs op de kop van de Zalmhaventoren en het World Port Center, dacht kunstenaarsduo VollaersZwart. Gekkenwerk natuurlijk, maar wel precies wat we doen! De hoogste toren van Nederland en de eerste toren die op de Wilhelminapier werd opgeleverd, krijgen allebei een kroon op het hoofd. Zo hebben we van 19 april tot en met 28 april onze eigen King en Queen in Rotterdam. 

En dat is niet het enige! Van zelfgemaakte kroontjes en vlaggen, bestickerde winkels, koekjes en producten voor een goed doel, vrijmarkten in stijl, aangeklede feestjes rondom  Opzoomer Mee & Oranjeverenigingen, 10+ door bewoners versierde woongebouwen en verlichte iconen; alles en iedereen versierd mee. En… de koninklijk versierde tram rijdt heel Rotterdam aan elkaar! Natuurlijk gaan we weer zo veel mogelijk voor duurzame en circulaire materialen.  

Het citydressing-ontwerp  

Het ontwerp van de citydressing van VollaersZwart is gebaseerd op het Koningsdagthema ‘Wij zijn allemaal Kings & Queens’ én op de oranje puntvlaggetjes die bij ieder nationaal feest van stal worden gehaald. Of het nu Koningsdag of een WK is.  

De oranje puntvlag - het symbool van saamhorigheid - is voor deze gelegenheid uitvergroot tot XXL. En die XXL staat niet alleen voor de grote maat; binnen de Romeinse cijfers staan X voor 10, wat mooi aansluit bij 10 jaar koningschap in 010. Het design van de vlaggen is gecombineerd met de kleuren groen-wit-groen van Rotterdam.  

Het logo dat zichtbaar is in alle uitingen heeft de vorm van een kroontje opgebouwd uit de puntvlag, samen met 010 - de code van Rotterdam. Die laatste lijkt op een gezichtje met de W van Koning Willem Alexander en omgedraaid de M van Koningin Máxima als kroon. Enne… Het mooie van dit kroontje is, het past iedereen!  

Versier jezelf! 

Wil je ook aan de slag om je je feestje, jezelf of iemand anders te versieren? Pak wat je nog hebt liggen of download op de site het Doe-Het-Zelf versierpakket en maak er een feest van om nooit te vergeten! 

Social media