Ga direct naar: Hoofdinhoud

Route

Introductie

Van de Afrikaanderwijk, over de Nieuwe Maas naar de Binnenrotte in het centrum. Dat is in het kort de Koninklijke route op Koningsdag op 27 april. Wandelend én varend met watertaxi’s krijgt de Koninklijke Familie Rotterdam te zien in al haar veelzijdigheid: verschillende culturen, kunst, architectuur, geschiedenis en toekomst.

De route van de Koninklijke Familie start om 11 uur in de Afrikaanderwijk op Zuid, ter hoogte van het Afrikaanderplein. Via de Pretorialaan loopt het gezelschap richting de Maashaven. Vanaf de hoek van Maashaven-Noord en -Oost vervolgt de route over de Maas. Per watertaxi maakt het gezelschap de oversteek naar de Leuvehaven. De rit over water voert onder meer langs het ss Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland Amerikalijn. De Koninklijke vaarroute gaat verder langs Hotel New York, de Wilhelminapier en onder de Erasmusbrug door. De oversteek eindigt bij de trappen voor Plein 1940 bij het oorlogsmonument ‘De verwoeste stad’ van kunstenaar Ossip Zadkine. De wandeling vervolgt over de Blaak, met de Kubuswoningen van Piet Blom in zicht. Via de Dominee Jan Scharpstraat loopt het gezelschap richting de Laurenskerk om vervolgens dwars door de Markthal te eindigen op de Binnenrotte.

Rotterdam wil met deze 1 kilometer lange wandelroute en de oversteek over de Nieuwe Maas de stad laten zien in al haar veelzijdigheid en veelkleurigheid. Een stad waar veel mensen opnieuw zijn begonnen en nog steeds beginnen. Opgebouwd door mensen vanuit alle windstreken. De Rotterdamse vibe is voelbaar en zichtbaar in alles wat we doen in Rotterdam voor Koningsdag.

Loop alvast warm
Iedereen die alvast in de voetsporen wil treden van de Koninklijke Familie, kan de route zelf alvast ontdekken. Groepen kunnen de route lopen met een Rotterdamse gids. Download de routekaart of boek een gids op deze pagina.

Meest gestelde vragen

De Koninklijke wandeling start om 11.00 uur en eindigt rond 13.00 uur.

De wandelroute is ongeveer 1 km lang exclusief de oversteek over de Nieuwe Maas. Zoals gebruikelijk op Koningsdag houdt het gezelschap op diverse plaatsen langs de route halt.

De Koninklijke wandeling start om 11.00 uur ter hoogte van de Afrikaandermarkt.

De Koninklijke wandeling eindigt rond 13.00 uur op de Binnenrotte. Daar is het slotfeest voor de Koninklijke Familie en het aanwezige publiek.

Er komt voldoende publieksruimte langs de route. De plekken voor publiek staan duidelijk aangegeven langs de route.

Lees het programma langs de route op de pagina over de Koninklijke wandeling.

Dat kan! Zelf of - nog leuker - met een Rotterdamse gids! Hier lees je er alles over. 

Ja, ook in het programma houden wij hier rekening mee. Op de pagina voor bezoekers staat vanaf 31 maart een kaart waarop je kunt zien waar de publieksvakken voor mensen met een beperking zijn.

Nee, je hoeft geen ticket te kopen om langs de route te staan.

Kijk op deze website onder het kopje bereikbaarheid. Of kijk op www.rotterdamonderweg.nl.

Gaststad Rotterdam (de gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals) hebben de route in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst, de politie en de Dienst Koninklijk Huis vastgesteld.

Social media