Ga direct naar: Hoofdinhoud

Bewoners Blaak/Binnenrotte en omgeving

Introductie

Op 20 februari is er een eerste brief verspreid aan alle bewoners en ondernemers rondom de Koninklijke route. Op 31 maart is een tweede brief verspreid. In deze brief staat informatie over alle maatregelen rondom de route. Lees hier de brief aan de bewoners/ondernemers van de Blaak, Binnenrotte en omgeving. Bij de brief zat een bijlage met de maatregelen op een rij  en een kaart.

Verkeersafsluitingen 

Woensdag 26 april van 9.00 uur tot en met donderdag 27 april 18.00 uur zijn de volgende straten afgesloten voor verkeer: 

 • Verlengde Nieuwstraat (let op: deze straag is al vanaf 7.00 uur dicht!)
 • Blaak en alle zijstraten tussen Churchillplein en Andre van der Louwbrug (Verlengde Willemsbrug) 
 • Binnenrotte en zijstraten
 • Het Churchillplein en de kruising Verlengde Willemsbrug blijven open. 

Donderdag 27 april van 7.00 uur tot 18.00 uur is onderstaande straat afgesloten voor verkeer: 

 • Meent
 • Nieuwe Leuvebrug

Op donderdag 27 april van 11.30 uur tot 12.30 uur staat de Nieuwe Leuvebrug open en is dan gesloten voor verkeer. Tijdens deze afsluiting is het Wijnhavengebied slecht bereikbaar.

Gesloten op donderdag 27 april van 10.00 uur tot 12.30 uur:

 • Erasmusbrug.

Parkeren

Op woensdag 26 april vanaf 00.00 uur tot donderdag 27 april tot 17.00 uur geldt een parkeerverbod in onderstaande straten. Het parkeerverbod geldt ook voor vergunninghouders. Ook laden en lossen is niet toegestaan. 

 • 1e Nieuwstraathof  
 • Botersloothof 
 • Hang 
 • Zijl 
 • Molstraat 
 • Nieuwstraat 
 • Verlengde Nieuwstraat  
 • Blaak 
 • Wijnstraat vanaf Posthoornstraat tot Wolfshoek 
 • Wijnhaven vanaf Posthoornstraat tot Wolfshoek 
 • Wolfshoek 
 • Leuvehaven (langs kade) 

Let op! Auto’s die op 26 april 7.00 uur nog in deze straten staan, worden weggesleept. De kosten daarvan (€ 165,-) worden verhaald op de eigenaar van de auto.  Je kunt deze kosten voorkomen door je auto op tijd weg te halen. 

Parkeren voor vergunninghouders 

Vergunninghouders kunnen de auto parkeren in alle andere sectoren in het betaald parkeergebied centrum Rotterdam van dinsdag 25 april tot en met vrijdag 28 april. Bezitters van een invalidenparkeervergunning zijn persoonlijk benaderd. 

Parkeergarage Interparking bij de Markthal 

 • Woensdag 26 april is de garage vanaf 16.00 uur tot 19.00 uur volledig gesloten voor bewoners en bezoekers
 • Vanaf 19.00 uur kan men alleen uitrijden tot donderdag 27 april 07.00 uur 
 • Donderdag 27 april is de parkeergarage vanaf 7.00 uur tot 14.00 uur volledig gesloten

Invalideparkeervergunning

Mensen met een invalideparkeervergunning is een oplossing aangeboden. 

Parkeervergunninghouders wonend in straten waar parkeerverbod geldt

Zij kunnen hun auto parkeren in alle andere sectoren in het betaald parkeergebied centrum Rotterdam van dinsdag 25 april tot en met vrijdag 28 april. 

Parkeerverbod marktterrein

Het bezoek van de Koninklijke familie heeft gevolgen voor de dinsdag- en zaterdagmarkt op de Binnenrotte in het centrum en voor de woensdagmarkt op het Afrikaanderplein (Zuid). Deze markt verplaatst naar het Visserijplein (West).

De volgende parkeerverboden (inclusief wegsleepregeling) worden ingesteld op:

 • Van maandag 24 april 18.00 uur tot dinsdag 25 april 20.00 uur op het parkeerterrein tussen Binnenrotte, Meent en Lombardkade en het parkeerterrein Binnenrotte voor parkeergarage Sint Jacobsplaats.
 • Van vrijdag 28 april 18.00 uur tot 29 april 20.00 uur op het parkeerterrein tussen Binnenrotte, Meent en Lombardkade.

Let op: de parkeergarage Sint Jacobsplaats is niet bereikbaar via de Noordmolenwerf. De parkeergarage is op dinsdag 25 april alleen te bereiken via de Haagseveer. 

Van dinsdag 25 april 18.00 uur tot woensdag 26 april 20.00 uur wordt er een parkeerverbod (inclusief wegsleepregeling) ingesteld op het markterrein Visserijplein (West).  Dit gaat om de reguliere parkeerplekken voor de donderdagmarkt.

Openbaar vervoer 

Woensdag 26 april en donderdag 27 april 

Enkele bus- en tramlijnen rijden een omleiding vanwege Koningsdag. De metro rijdt zoals gebruikelijk. Kijk op www.ret.nl voor informatie.  De NS rijdt volgens de dienstregeling en stopt ook op Station Blaak. 

Fietsen

Hinderlijk geparkeerde fietsen langs de wandelroute en/of in bovenstaande straten worden verwijderd. Dringend advies om de fiets tijdelijk op een andere plek te stallen. Verwijderde fietsen, bromfietsen en scooters gaan naar het Fietspunt. Daar worden ze maximaal 13 weken bewaard. Je betaalt dan € 20, - voor je fiets/bromfiets of scooter. Zie ook: www.rotterdam.nl/fietspunt.

Inzameling huisvuil

Op woensdag 26 en donderdag 27 april is een aantal afvalcontainers niet bereikbaar of afgesloten. Raadpleeg de plattegrond wijkcontainers voor de dichtstbijzijnde open container.

Bereikbaarheid winkels en horecagelegenheden

Ondernemingen in de omgeving van de route kunnen op Koningsdag openblijven. Ondernemers moeten er rekening mee houden dat er op 26 en 27 april verkeersmaatregelen gelden in het gebied. Motorvoertuigen (auto’s, vrachtwagens, scooters, etc.) kunnen niet meer in het afgezette gebied komen. Dat geldt dus ook voor toeleveranciers.

Overige werkzaamheden

Langs de route en in omliggende wijken worden sommige plantenschalen of verkeersborden tijdelijk verwijderd. Uiteraard worden deze gewoon weer teruggeplaatst na afloop.

Koningsdagfestival

De Koninklijke wandelroute eindigt donderdag 27 april op de Binnenrotte. Het plein wordt die dag omgedoopt tot een gezellig Koningsdag-festivalterrein. Er is een vergunning afgegeven voor het festival op de Binnenrotte. Voor de muziek zijn in de vergunning voorschriften opgenomen. In deze voorschriften staat onder andere benoemd welke geluidsniveau er geldt. Woon je in de buurt van het festivalterrein en ondervind je hinder van het festival? Je kunt een melding maken via dcmr.nl/melding-maken. Of neem contact op met het gemeentelijk servicenummer 14 010 of de Meldkamer van DCMR Milieudienst Rijnmond, telefoonnummer 08 88 333 555.

Meest gestelde vragen

Vanwege Koningsdag is de omgeving van de Blaak/Binnenrotte beperkt bereikbaar. Verschillende straten zijn op 26 en 27 april afgesloten voor verkeer en alleen te voet bereikbaar. Kijk op Bereikbaarheid - Koningsdag in Rotterdam voor meer informatie over de bereikbaarheid rondom Koningsdag.

Op Koningsdag is er een gevarieerd programma opgezet in Rotterdam. Kijk op Rotterdam viert 10 jaar Koningsdag! - Koningsdag in Rotterdam voor meer informatie over het programma. 

Voor het organiseren van een evenement is een vergunning nodig. Het aanvragen van een evenementenvergunning voor Koningsdag is niet meer mogelijk vanwege de tijd die nodig is voor het verwerken van de aanvraag.

Het is op verschillende plekken langs de route mogelijk om te komen kijken. Kijk op Route - Koningsdag in Rotterdam voor meer informatie. 

Langs de koninklijke route zijn er verschillende voorzieningen te vinden, zoals toiletten, EHBO-posten en mindervalidevakken. Kijk op het kaartje met de route om te zien waar de voorzieningen te vinden zijn.  

De garage van Loyens en Loeff, ingang Dominee Jan Scharpstraat is op Koningsdag gesloten. Ook de parkeergarage van de Markthal is gesloten (zie Markthal). De andere parkeergarages zijn open.

Dinsdag 25 april wordt gestart met de opbouwwerkzaamheden. Vanaf vrijdag 28 en zaterdag 29 april wordt er afgebouwd. 

Wij proberen de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Om de route vrij te maken voor de wandeling en het publiek en het feest veilig te laten verlopen, is het belangrijk dat obstakels tijdelijk worden weggehaald. Deze worden uiteraard weer teruggeplaatst na afloop. 

Op woensdag 26 en donderdag 27 april is een aantal containers in je wijk niet bereikbaar of afgesloten. Dat betekent dat je je huisvuil naar een andere container moet brengen. De dichtstbijzijnde open container is te vinden op: https://www.rotterdam.nl/plattegrond-wijkcontainers.

Koningsdag is een nationale feestdag en daarom zijn de milieuparken gesloten. Kijk ook op: https://www.rotterdam.nl/milieupark.

Ja, de stad wordt extra schoongemaakt.

Enkele bus- en tramlijnen rijden een omleiding vanwege Koningsdag. De metro rijdt zoals gebruikelijk. Kijk op www.ret.nl voor meer informatie. De NS rijdt volgens de dienstregeling en stopt ook op station Blaak. Kijk voor actuele informatie op www.ns.nl

Winkels en horeca in de omgeving van de Blaak en Binnenrotte kunnen op Koningsdag openblijven. Het is mogelijk dat de zaken minder goed bereikbaar zijn op 26 en 27 april. Motorvoertuigen (auto’s, vrachtwagens, scooters, etc.) kunnen niet meer in het afgezette gebied komen. Kijk op Bereikbaarheid - Koningsdag in Rotterdam voor meer informatie voor de bereikbaarheid rondom Koningsdag. 

Social media