Ga direct naar: Hoofdinhoud

Rotterdammers van Ommoord tot Pernis hangen de vlaggen uit!

17-03-2023

Introductie

Gaststad Rotterdam ontving maar liefst 50 inzendingen voor de Oranje at Home-actie. Wat een enthousiasme! Een uitdaging voor de juryleden om uit de inzendingen - van Pernis tot aan Ommoord - de 10 meest bijzondere te kiezen. Daarom zijn er ook nog twee oranje wildcards uitgedeeld: Aan molen De Hoop in Rozenburg en de vluchtelingenboot in de Maashaven. Een héleboel Rotterdammers gaan hun paleis versieren met de XXL-vlaggenlijnen ontworpen door Studio VollaersZwart. De woongebouwen zijn goed voor meer dan 1100 balkons om te versieren. Zo kleurt Rotterdam tot in alle uithoeken, in aanloop en op Koningsdag oranje, met een vleugje groen-wit-groen.

De woongebouwen en bewoners die het Oranje at Home-pakket hebben gewonnen zijn:

1. Woongebouw Startmotor - Vreewijk
2. Woongebouw Nijeveld - Ommoord
3. Woongebouw Siloam - Hoogvliet
4. Kruispleinflat - Centrum
5. Woongebouw boven het Klooster - Afrikaanderwijk
6. Gebouw zomerland II – Oud-IJsselmonde
7. Flatgebouw Koggestraat – Oud-Mathenesse
8. WoonGebouw Pniël - Kralingen
9. WoonGebouw Wapitistraat - Kralingseveer
10. Woongebouw De Zwaan – Pernis

De top 3 krijgt behalve het Oranje at Home-pakket ook een feestje op maat op 19 april. Hiervoor zijn de meest enthousiaste inzendingen en opvallende gebouwen uitgekozen: Een studenten- en expats-complex in Vreewijk, een verzorgingstehuis in Ommoord en een uniek pand met bijzondere bewoners in Hoogvliet.

Flat Kruisplein met vlaggenlijn
Kruispleinflat - Centrum

Oranje Wildcards
We hebben ook een aantal extra bijzondere inzendingen ontvangen. Bijvoorbeeld van de vluchtelingenboot langs de Maashaven en molen De Hoop in Rozenburg. Ze voldeden niet helemaal aan de omschrijving, maar waren te uniek om niet het zonnetje te zetten.

Jurylid Nell Broekhuizen (bewoner van woongebouw De Kolk in Delfshaven en oud winnaar Songfestival at home actie) over de keuze van de gebouwen:

“De jurering ging van een leien dakje. We hebben wat gediscussieerd, maar door goede argumenten kwamen we er samen snel uit. De winnaars voldeden precies aan wat we zochten. Zoals het enthousiasme en de trots van de bewoners, de balkonnetjes, en de locatie. Helemaal tof dat we ook nog wildcards hebben uitgedeeld zoals die molen met de toepasselijke naam: De Hoop! Wij wensen de bewoners een extra feestelijke Koningsdag toe en hopen dat ze veel lol zullen beleven samen!”

De jury
De jury bestond uit Alice Vlaanderen (projectdirecteur Koningsdag in Rotterdam). André Hammink (rayondirecteur Gemeente Rotterdam). Reinier Weers (coördinator stadsprogramma Rotterdam Festivals). Pascal Zwart (Studio VollaersZwart). Annemieke van Wegen-Delhaas (hoofd Citybranding en Citydressing). Nell Broekhuizen (bewoonster van het winnende gebouw van Songfestival at home actie).

Flat Pernis me vlaggenlijn
Woongebouw De Zwaan – Pernis
Flatgebouw Hoogvliet met vlaggenlijn
Woongebouw Siloam - Hoogvliet

Social media