Ga direct naar: Hoofdinhoud

Bezoekers

Introductie

Bezoekers zijn van harte welkom om mee te genieten van het programma langs de route  op 27 april én van het 10-daagse Stadsprogramma.  

In heel de stad is van alles te doen. Bekijk op uitagendarotterdam.nl/koningsdag/ het complete en actuele aanbod voor, tijdens en na Koningsdag in Rotterdam.

Kom met het ov of de fiets!

Houd op en rond Koningsdag rekening met verkeersmaatregelen.

Bij Bereikbaarheid op deze website staat actuele informatie hierover. Ons advies is om gebruik te maken van het openbaar vervoer.  De NS en de RET zetten extra treinen en metro’s in. De NS stopt ook op station Blaak. Enkele bus- en tramlijnen rijden een omleiding vanwege Koningsdag. Kijk op de website van de RET voor meer informatie.

Of kom op de fiets! Kijk op Fietsparkeren | Rotterdam.nl waar je je fiets veilig kunt parkeren.

Kom je met de auto van buiten Rotterdam? Dan kun je deze gratis parkeren op een van de P+R-locaties aan de rand van de stad en vervolgens de metro nemen. 

Faciliteiten langs de route

Langs de route staan op verschillende plekken EHBO-posten en toiletten. Op deze kaart is te zien waar deze zijn. Voor bezoekers met een beperking hebben we diverse voorzieningen getroffen om het bezoek aan Koningsdag in Rotterdam zo aangenaam mogelijk te maken. Er zijn drie kijkplatformen voor rolstoelgebruikers langs de route: op de Pretorialaan op Zuid, bij Blaak ter hoogte van Plein 1940 en op de Binnenrotte bij het Koningsdag Festival. Zo hebben ze goed zicht als de Koninklijke Familie langskomt. Bij de kijkplatformen zijn rolstoeltoegankelijke toiletten in de buurt. Rolstoelgebruikers kunnen één ondersteuner meenemen. Als je gebruik wilt maken van een van deze vakken, kun je dit aanvragen door dit formulier in te vullen. Op het formulier kun je aangeven welk vak je voorkeur heeft (Zuid, Blaak of Binnenrotte). Vooraf ontvang je bericht in welk vak je terecht kunt. Mocht het vak van jouw voorkeur al vol zijn, krijg je een bericht wat nog wel mogelijk is. Je mag maximaal één ondersteuner meenemen. Er zijn vrijwilligers aanwezig die je kunnen helpen. Alle langs de route geplaatste toiletten zijn rolstoeltoegankelijk. 
  
De wandeling van de Koninklijke Familie eindigt op de Binnenrotte bij het Koningsdag Festival. Van 10.00 uur tot 17.00 uur is het terrein geopend voor bezoekers. Naast de kijkplatformen voor rolstoelgebruikers zijn hier meerdere voorzieningen. Audiodiscriptie en een schrijftolk is aanwezig op deze De Binnenrotte. Als je gebruik wilt maken van een van de vakken en voorzieningen, dan kun je dit aanvragen door dit formulier in te vullen.  

Blindentolk Dave van der Wal spreekt live audiodescriptie van 10.00 tot 13.00 uur in voor mensen met een visuele beperking. Mensen die niet goed zien krijgen dan toch een beeld van wat er gebeurt bij het feest op de Binnenrotte of tijdens de route die de koning loopt. Hij zal vanuit 'Komt Het Zien' precies zeggen wat de Koninklijke Familie doet en hoe het publiek reageert. Audiodescriptie gebruikers kunnen één ondersteuner meenemen. Aanmelden kan via het webformulier. Op de Binnenrotte zijn ook twee schrijftolken voor mensen met een auditieve beperking aanwezig die live ondertitelen van 11.00 tot 13.00 uur. De ondertiteling is te zien op de grote schermen. Hier is geen aanmelding voor nodig. 

Vrijmarkten

Ook dit jaar zijn er op veel plekken in Rotterdam vrijmarkten. Behalve op de Binnenrotte in het centrum en het Afrikaanderplein, want deze locaties liggen aan de Koninklijke route. In het centrum zijn er vrijmarkten op het Schouwburgplein, Eendrachtsplein, Mauritsweg en Westersingel. In het Wijkpark Oude Westen is een vrijmarkt met kramen. Buiten het centrum mogen mensen in principe overal een kleedje neerleggen. Je moet je wel aan een aantal regels houden. Meer informatie lees je op de pagina Vrijmarkten.

Noodverordening Koningsdag 

Koningsdag is een nationale feestdag. Het is een feest voor iedereen.  En daarom gaan we er met z'n allen van genieten en er een prachtig feest van maken. Natuurlijk zijn wij op zo'n groot evenement goed voorbereid. Daar hoort ook een noodverordening bij.  Tijdens Koningsdag gelden er in bepaalde gebieden aanvullende regels. Deze regels zijn opgenomen in de Noodverordening Koningsdag 2023. Deze noodverordening is nodig voor een veilig verloop van Koningsdag. Op Rotterdam.nl  lees je meer informatie over de noodverordening.

Meest gestelde vragen

De koninklijke wandeling start om 11.00 uur en wordt donderdag 27 april live uitgezonden door de NOS op NPO1. In principe wordt de route in twee uur tijd afgelegd. 

De wandelroute van de Koninklijke Familie op 27 april in Rotterdam kun je zien op de pagina Route

Tip: wil je de route alvast verkennen? Download de wandelroute Koningsdag en lees de verhalen over bijzondere plekken op de route. 

Er komt voldoende publieksruimte langs de route. Zeker langs de kades, de Maashaven Oostzijde, op de Blaak en op de Binnenrotte is veel te zien en kunnen veel mensen staan. De plekken voor publiek staan duidelijk aangegeven langs de route. Vrijwilligers helpen de juiste weg te wijzen.

Voor de beste plek moet je hoogstwaarschijnlijk vroeg zijn. 

Nee. De Erasmusbrug is op 27 april afgesloten van 10.00 tot 12.30 uur. Ook als voetganger kun je niet op de brug staan om te kijken.

Dat is niet mogelijk. De Nieuwe Maas is gestremd op donderdag 27 april van 8.00 tot 14.00 uur. De Maashaven en Leuvehaven zijn gestremd van woensdag 26 april 10.00 uur tot en met donderdag 27 april 14.00 uur. Schepen die er al afgemeerd liggen, mogen er blijven. 

Nee, je hoeft geen ticket te kopen om langs de route te staan. 

Ja, ook in het programma houden wij hier rekening mee. Op deze kaart kun je zien waar de publieksvakken voor mensen met een beperking zijn. Je kunt je vooraf aanmelden voor deze vakken via dit formulier. Op het formulier kun je aangeven welk vak je voorkeur heeft (Zuid, Blaak of Binnerotte). Vooraf ontvang je bericht in welk vak je terecht kunt. Je mag maximaal 1 ondersteuner meenemen. Er zijn vrijwilligers aanwezig die je kunnen helpen om plaats te nemen in het vak. 

Langs de route zullen leden van de Koninklijke familie contact hebben met het publiek, spontaan. Niet georganiseerd. 

Ja, iedereen is welkom bij het Koningsdag Festival op de Binnenrotte. Maar als het te vol wordt dan zullen er maatregelen getroffen worden voor de veiligheid. Houd op de dag zelf onze socials in de gaten voor de laatste informatie hierover.

Het officiële programma voor Koningsdag eindigt om 17.00 uur. Maar er zijn nog veel meer activiteiten op verschillende plekken in de stad. Kijk op Koningsdag in Rotterdam | Uitagenda Rotterdam voor het volledige programma.   

Voor, tijdens en na Koningsdag in Rotterdam is er van alles te doen in de stad. Uitagenda Rotterdam bundelt alles wat er te doen is op Koningsdag. Kijk op Koningsdag in Rotterdam | Uitagenda Rotterdam voor het meest complete en actuele aanbod.  

Ja, de winkels zijn tussen 12.00 en 18.00 uur open.

Plattegrond van de Koninkijke route en de verkeersmaatregelen

Social media