Ga direct naar: Hoofdinhoud

Programma Koninklijke wandeling

Introductie

Op donderdag 27 april 2023 viert de Koning samen met zijn familie Koningsdag in Rotterdam. De viering van 10 jaar Koningschap in 010 belooft een groot feest te worden. Op z’n Rotterdams. Met een veelzijdig en kleurrijk programma voor het Koninklijke gezelschap én voor iedereen die het feest die dag mee wil vieren. Het thema is: Wij zijn allemaal Kings & Queens. Want, iedereen is bijzonder. Op ieder hoofd past een kroon!

Welkom op Zuid! 

De route van de Koninklijke Familie begint donderdag 27 april om 11.00 uur ter hoogte van het Afrikaanderplein. Op deze plek wordt het Koninklijk gezelschap op feestelijke wijze welkom geheten. Er klinkt een massaal ‘Lang zal hij leven’ als de Koning wordt toegezongen door een gelegenheidskoor bestaande uit leden van verschillende koren uit de stad. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en Commissaris van de Koning Jaap Smit verzorgen de officiële ontvangst. Ook is er een rol voor kinderburgemeester Louey Zerourou. Vijftig kinderen van vijf scholen verwelkomen de Koning en het gezelschap in hun eigen buurt. Samen brengen zij een speciaal door ZangExpress gecomponeerd lied in: Kings & Queens. Ook is er een digitale ontmoeting met de kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis die met behulp van ‘de Klasgenoot van het Mooiste Contact Fonds’ het feest toch van heel dichtbij mee kunnen maken.

Swingend spektakel & veerkrachtige ontmoetingen 

Aansluitend volgt er op de Pretorialaan een swingend spektakel. Verschillende culturen en nationaliteiten smelten samen in een mix van Surinaamse kotomisi’s, Hindoestaanse dansers, Marokkaanse folkloristische percussionisten buikdans en salsa. Na het straatfeest wacht een festivalterras vol ontmoetingen. Aan statafels maakt het Koninklijke gezelschap kennis met weerbare en veerkrachtige Rotterdammers. Ieder met een eigen verhaal. 

Circusacts en voetbaltrucs 

Het Koninklijke gezelschap wordt daarna getrakteerd op acrobatische trucs van onder andere leerlingen van Circus Rotjeknor en de twintig acrobaten van het internationaal vermaarde gezelschap Compagnie XY. Iets verderop wacht de wereldberoemde straatvoetballer Soufiane Touzani samen met talenten van FC Straat het Koninklijke gezelschap op. Zij laten hun kunsten zien op een gigantisch straatvoetbalveld op het kruispunt van de Maashaven. De van oorsprong Surinaamse zangeres Glenda Peters zorgt voor de afsluiting van het zuidelijke bezoek en doet het gezelschap uitgeleide met het lied: Rotterdam. Een ode aan de stad waar zij haar nieuwe thuis vond. 

Op het water 

Vanaf de hoek in de Maashaven wordt de route vervolgd per watertaxi. Op het water vormt zich een kleurrijke stoet van eenmansjeugdzeilbootjes en enkele duurzame en innovatieve schepen. Bij het ronden van de Kaap wordt het ss Rotterdam gepasseerd, waar op het achterdek het project Rotterdans je mee? van het Scapino Ballet wordt uitgevoerd. De watertaxi’s passeren een keur aan schepen die een beeld geven van de internationale haven. Zr. MS. De Ruyter, een luchtverdedigingsfregat van de Koninklijke Marine, voert een protocollaire groet uit, waarna het Koninklijk gezelschap onder de Erasmusbrug door vaart en onderaan Plein 1940 afmeert. 

Happy Street met Blaakparty 

Het derde gedeelte van de route begint hier bij het herinneringsmonument ‘De Verwoeste Stad’ van de Franse beeldend kunstenaar Ossip Zadkine. Het beeld vormt het decor voor de voordracht van spoken word artiesten Ivan Words en Tyler Koudijzer, begeleidt door het Marinierskapel der Koninklijke Marine en dans van het Scapino Ballet. De wandeling voert verder richting de Blaak dat toepasselijk wordt omgetoverd tot een ‘Happy Street’. De overbekende klanken van discoklassieker I Will Survive zijn hier te horen, uitgevoerd door de Hermes House Band. Het optreden zal voor een straatfeest zorgen, of misschien beter gezegd: een Blaakparty! Op de Blaak staat naast muziek ook sport centraal. Onder andere Beatboxers, straatbasketballers, en jeugdspelers van de drie Rotterdamse clubs Feyenoord, Sparta en Excelsior laten daar hun kunsten zien. Ook zijn er demonstraties van de jonge Amira Tahri, wereldkampioen kickboksen, free runner Onur Eren en wereldkampioenen breaking Menno van Gorp en India Sardjoe. De route gaat vervolgens via de Ds. Jan Scharpstraat door de Markthal. Via de uitgang komt het gezelschap op de Binnenrotte terecht. 

Koningsdag Festival op de Binnenrotte 

Op donderdag 27 april start om 10.00 uur op de Binnenrotte het programma van het Koningsdag Festival met de live uitzending van de NOS. Op een groot podium zijn er de hele dag tot 17 uur optredens van bekende artiesten zoals Davina Michelle, Lee Towers, Ronnie Flex en Broederliefde. Op het podium neemt de Koninklijke Familie rond ongeveer 13.00 uur afscheid van het Rotterdamse publiek, waar het feest nog doorgaat tot 17.00 uur. Lees hier meer over het Koningsdagfestival en bekijk het programma

Op uitagendarotterdam.nl/koningsdag vind je het complete en actuele aanbod voor, tijdens en na Koningsdag in Rotterdam. 

Met dank aan

Het veelzijdige en kleurrijk programma voor het Koninklijke gezelschap én voor iedereen die het feest die dag mee wil vieren wordt mogelijk gemaakt door al deze geweldige mensen, creatieve cultuurmakers, (festival) organisatoren en artiesten. We hebben ze op een rij gezet.

Social media