Ga direct naar: Hoofdinhoud

Met dank aan

Introductie

Het veelzijdige en kleurrijk programma voor het Koninklijke gezelschap én voor iedereen die het feest die dag mee wil vieren wordt mogelijk gemaakt door al deze geweldige mensen, creatieve cultuurmakers, (festival) organisatoren en artiesten. 

Brassband Team eXplosion

Een Caribische Brassband. 

Joany Muskiet met KCOV Halleluja en BlackGospelChoir 4U

Joany is initiatiefnemer van Stichting Helderheid, vernoemd naar de rapnaam van haar zoon Breyten. Ook is ze zangeres en leidt zij een speciaal ontvangstkoor bestaande uit KCOV Halleluja en BlackGospelChoir 4U.

Handboeketten dames Koninklijke familie

De boeketten zijn gemaakt door Angela Voorhorst van Bloemsierkunst Voorhorst en voorzien van een kroontje van de Rotterdamse kunstenares Mariola Bouwman.

Louey Zerourou

De allereerste kinderburgemeester van Rotterdam. Naast Louey zullen ook Dayan Ait Addi en Nijah Astare Willems als lid van de Kinderraad bloemen uitreiken.

Koninklijke Visio

Twee leerlingen van Visio Onderwijs Rotterdam, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, reiken bloemen uit.

Mytylschool De Brug

Openbare school van Stichting BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam) voor leerlingen met een lichamelijke beperking, een bijkomende verstandelijke beperking en/of een langdurige ziekte.

Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis

Het oudste kinderziekenhuis van Nederland en vernoemd naar koningin Sophia. Het ontstond in 1863 en nu 160 jaar later is het als onderdeel van het Erasmus MC het grootste kinderziekenhuis van Nederland.

ZangExpress

ZangExpress is een complete (digitale) methode voor muziekeducatie, in combinatie met deskundigheidsbevordering. De kinderen vertegenwoordigen 12 scholen uit Rotterdam en zingen het speciale lied 'Kings & Queens'. Sommige kinderen hebben een solo.

Meer muziek in de klas

In 2014 als initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap begonnen om structureel muziekonderwijs voor basisschoolkinderen te bereiken.

Villa Zebra

Brengt kinderen op een speelse manier met kunst in aanraking. Florian Borstlap, Onno Poiesz en andere kunstenaars zijn samen met kinderen tussen de 7 en 12 jaar op zoek gegaan naar wie ze zijn, kunnen en willen worden.

Mercedes Roggen

Ze is Digital Marketing & Social Media Specialist bij KNGF Geleidehonden. Maar ze is vooral bekend als winnaar van het tiende seizoen van 'Heel Holland Bakt'.

Luna Rodriguez

Tijdens komende Koningsdag viert Luna haar tiende verjaardag. Ze is namelijk precies geboren tijdens de troonswisseling tien jaar geleden.

Niffo Galerie

NIFFO betekent Neef. De naam verwijst naar een familiaire omgeving, waarin allerlei doelgroepen bij elkaar kunnen komen met behulp van kunst in uiteenlopende vormen.

Rotterdamsche Confituur

Jongeren met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt maken op ambachtelijke wijze confituur, bereid met heerlijke, smaakvolle en verse ingrediënten uit de omgeving.

Rajiv Bhagwanbali

Choreograaf, regisseur en presentator. Betrokken bij verschillende Rotterdamse culturele evenementen zoals Rotterdam Street Culture Week en O. Festival.

Kotomisi's van Stichting Tailors & Wearers

Een initiatief van koto- en angisa-deskundige Jane Stjeward-Schubert, antropoloog Ella Broek en fotograaf Michelle Piergoelam. Het doel van de stichting is om kennis te verzamelen en informatie te ordenen over de Afro-Surinaamse klederdracht.

Queen & King Zomercarnaval Rotterdam

Ana Tromp en Kevin Gumbs zijn de huidige Queen en King van het Zomercarnaval Rotterdam.

SKVR Brass Band

SKVR is het grootste Centrum voor de Kunsten van Nederland. Uit een samenwerking tussen klassiek geschoolde musici en ervaren Caribische muzikanten is een unieke lesmethode voortgekomen waarin theorie en praktijk samenkomen.

Cabo Verde Chegou

In 2004 ontstaan als een culturele organisatie met een missie: het overdragen van de Kaapverdische cultuur en het samenbrengen van de gemeenschap. De carnavalsgroep staat bekend om extravagante en flamboyante dansoptredens.

Kinder Carnavalsgroep No Difference MVB

Manouschka Bachoe was de queen tijdens het Rotterdamse Zomercarnaval in 2019 en leidt nu No Difference MVB. De carnavals groep heeft als doelstelling om jongeren op cultureel gebied te inspireren.

Londa Ke Naach

Hindoestaanse dansgroep die een Indiase traditie uitvoert. In India kunnen de reisafstanden van de bruidegom en consorten richting de bruid lang en gevaarlijk zijn voor vrouwen. Om toch vermaak te hebben tijdens de lange reis verkleedden mannen zich soms als vrouw om er een feestelijk gebeuren van te maken.

Desi Steps

Dansschool waar Bollywood fusion klinkt. Maar deze school onder leiding van Faik Alidjan gebruikt ook streetdance. De in Rotterdam gevestigde dansschool bestaat al 8 jaar. De dans waar Desi Steps voor staat is vol passie en vooral heel veel energie en plezier.

Dakka Sultana

Arabische muziekgroep die vooral percussie-instrumenten gebruikt. Traditioneel spelen zij tijdens feestelijke momenten in de Arabische cultuur zoals huwelijken en verjaardagen. Dakka (ook wel Daqqa en vernoemd naar het Arabische woord voor klappen) is een rituele Marokkaanse muziekstijl, kenmerkend voor de stad Marrakech.

Dansschool Bellyssima

Opgericht door Adrijana, ze is ook de oprichter van Buikdans Agency OASE. In 2019 ontving ze de prijs voor Beste Startende Sportondernemer. De dansschool is vooral bedoeld om prettig sociaal contact, saamhorigheid en plezier te bieden.

Striktly Salsa

Al zeven jaar lang organiseert Striktly Salsa wekelijks evenementen waar op salsa en bachata wordt gedanst.

Mies van den Berg

Misschien wel de meest bekende en ervaren royalty-kenner van Rotterdam. De 90 jaar oude Mies van den Berg was zelfs genodigde bij het huwelijk van koning Willem Alexander en koningin Máxima in 2002.

Sarhan Hacene

Deze wijkbewoner was in 1992 als jongetje aanwezig op het Afrikaanderplein tijdens Koninginnedag toen er een meiboom werd geschonken.

Anna Maria Carbonaro 

Ook zij was aanwezig tijdens Koninginnedag op het Afrikaanderplein in 1992. Zij is toen uitgebreid geïnterviewd in de pers. Ze kan zich de dag nog goed herinneren en heeft er mooie herinneringen aan.

Ninny Duarte Lopes

De Rotterdamse Ninny Duarte Lopes is een moeder van vier en een van de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Met haar organisatie ‘Volhouders’ zet zij zich dagelijks in voor lotgenoten, vol positieve kracht.

Nazija Bouzidi

Eveneens slachtoffer van de toeslagenaffaire maar omdat zij haar drie dochters wil inspireren, blijft zij met positieve energie doorgaan. In de periode waarin de toeslagenaffaire zich ontvouwde, kreeg zij steun van Hedwig van den Nieuwenhuijzen van verbeterteam Vreewijk vanuit de woningcorporatie. Inmiddels is het tot een vriendschap gekomen.

Archell Thompson

De Rotterdamse storyteller en theatermaker van Curaçaose komaf, Archell Thompson, creëert als storyteller via zijn verhalen een podium om maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken.

Natascha Slagtand

Als artiest beter bekend als Tasha's World. Ruim twintig jaar geleden kwam haar debuut uit en toerde ze over de wereld. Tegelijk zette ze zich meer en meer in voor muziek in haar thuisstad Rotterdam. Samen met cultuurmaker Sam Uittenbogaart heeft ze een stichting House of Knowledge en met SABI zet zij zich in voor black empowerment.

Jacoliene Hokke en Oumaima Taibi (Mentoren op Zuid)

Hogeschoolstudent Jacoliene Hokke volgt de lerarenopleiding aardrijkskunde en is ook studentmentor bij Mentoren op Zuid. Hokke staat samen met mentee Oumaima Taibi aan de route.

Aykan Güzel Küçük en Mathé de Rijke (Albeda Talenthub)

Mentor Aykan Güzel Küçük en mentee Mathé de Rijke gaan in gesprek over de Talenthub en hun samenwerking en vriendschap.

Schilder je mee?

Een programma voor Rotterdamse ouderen dat is ontstaan in de Covid 19-periode toen veel ouderen in isolatie zaten en te kampen hadden met eenzaamheid. SKVR heeft toen online schilderlessen ontwikkeld.

100% Hedendaags

Een initiatief van Showroom MaMA, TENT en Kunstinstituut Melly om te bepalen welk kunstenaarstype je bent.

Alblas

Deze fietshandel werd al in 1937 opgericht en is sinds 1945 gevestigd aan het Afrikaanderplein. Inmiddels staat de derde generatie aan de roer van dit bedrijf, allemaal vrouwen. Zij zijn ook merkeigenaar van het brommermerk BERINI.

Liana Engirbariajn

Kapitein van haar eigen binnenvaartschip en stuurt deze soeverein over de grote rivieren. Als ze van boord gaat, ruilt ze haar schoenen met stalen neuzen om voor naaldhakken om als influencer meiden te inspireren.

Oekraïens en Rotterdams gastgezin

Sinds mei 2022 woont de Oekraïense tiener Valeriia Horokhovska samen met haar moeder Halyna bij het opvanggezin van Silvia van den Braak in Rotterdam-Nesselande.

Perry de Man

Toen Perry hij als tiener in aanraking kwam met de smaken die Rotterdam te bieden heeft, was hij verkocht. Hij begon nog aan de kunstacademie, maar al snel ging hij aan het werk in de horeca. Hij werkte in verschillende restaurants en werd zelfs ontdekt als TV-kok. Hij is nu mede-eigenaar van de gezelligste toko van Rotterdam en een pizza bar. Hij is jurylid van het koningsgerecht.

Gijsbregt Brouwer

Ook een jurylid voor het Koningsgerecht. Hij is de oprichter van het culinaire platform De Buik van Rotterdam en kenner van de lokale horeca.

Codarts

Codarts is een in Rotterdam gevestigde internationale hogeschool voor kunstvakonderwijs zoals muziek, dans én circus. Studenten worden bij Codarts opgeleid tot circusartiesten van hoog niveau, zowel als performers als makers met een eigen authentieke artistieke identiteit.

Circus Rotjeknor

Circus Rotjeknor is in 1992 opgericht en heeft tegenwoordig een eigen onderkomen op Katendrecht. Het behoort tot de grootste circusscholen in Nederland. Kinderen vanaf 5 jaar leren er trucs, acrobatiek en optreden. Vele professionele circusartiesten zijn er hun carrière begonnen.

Compagnie XY

Dit Franse gezelschap behoort zonder enige twijfel tot de meest succesvolle vertegenwoordigers van het circusgenre ter wereld.

Soufiane Touzani

Ooit was hij een talentvolle voetballer, maar na een ernstige vergroeiing aan zijn wervelkolom ontwikkelde hij zich tot wereldberoemde straatvoetballer. Via Youtube gaan zijn filmpjes met trucs viral over de hele wereld. Hij mag op bezoek bij de meest beroemde voetballers en hij wil zelf ook een voorbeeld zijn voor de jeugd. Daarom heeft de online club FC Straat opgericht. Samen met Koen Zitoen (Koen van der Leeden), Salaheddine Masrour, Summer de Snoo, Randy Koetsier en Randall do Rosario speelt hij de bal.

Glenda Peters

Glenda zingt 'Rotterdam', een ode aan de stad waar ze als 3-jarig kind naar toe emigreerde en waar ze al haar hele leven woont, leeft en werkt. Het lied is een compositie van Fred Willems. Glenda was in 1985 de eerste winnares van de Henny Huisman Soundmixshow. Ze wordt begeleid door Arjan Wildschut op elektrische piano en accordeonist Peer van der Burgh.

Euroband

Rotterdamse Show- en Marchingband Euroband, is vanaf de oprichting op 1 november 1961 uitgegroeid tot een orkest met een uitstekende naam. Uitnodigingen uit binnen- en buitenland bewijzen de populariteit en reputatie van het orkest tijdens taptoes, streetparades en corso’s.

Watertaxi

In 1993 kwamen de eerste watertaxi’s in de vaart. Twee open bootjes vervoerden de gasten van Hotel New York heen en weer tussen de Wilhelminapier en de Veerhaven. Een veerdienst die, net als het hotel zelf, al direct zó populair was dat de vloot in hoog tempo moest worden uitgebreid om het succes te kunnen bijbenen. Inmiddels varen er zo’n twintig watertaxi’s en zijn er ruim vijftig haltes in Rotterdam en Schiedam.

Scapino Ballet

Na de bevrijding in 1945 waren er de eerste optredens. Daarna werd door de betrokkenen al snel Scapino Ballet opgericht. Het gezelschap wil kinderen helpen ontsnappen uit de wereld van angst. Tot 1988 is Scapino in Amsterdam gevestigd, maar toen werd Scapino het dansgezelschap van de Rotterdamse Schouwburg (tegenwoordig Theater Rotterdam). Ed Wubbe wordt daarna snel artistiek directeur en huischoreograaf en dat is hij nog steeds. 

SS Rotterdam

Dit voormalige vlaggenschip van de Holland Amerikalijn is op 13 september 1958 gedoopt door koningin Juliana. Een jaar later stapte Kroonprinses Beatrix aan boord voor de Maiden Trip, de allereerste reis naar New York. Langs de railing staan vrijwilligers van het schip in vol ornaat opgesteld om te zwaaien.

Havenbedrijf Rotterdam N.V.

Het Havenbedrijf Rotterdam beheert, exploiteert en ontwikkelt het Rotterdamse haven- en industriegebied en is verantwoordelijk voor het handhaven van een veilige en vlotte afhandeling van de scheepvaart. Het hoofdkantoor is gevestigd in het World Port Center (WPC) aan de Wilhelminakade. Het onderkomen is voorzien van een kroon in de speciale citybranding.

Ab Initio van STC Group

Het gloednieuwe state-of-the-art opleidingsschip Ab Initio van STC Group (Scheepvaart en Transport College) verwelkomt de Koninklijke familie in de Maashaven. Op Ab Initio komen de modernste technologie en nieuwste inzichten uit de Nederlandse maritieme sector bij elkaar.

Bonn & Mees

Met meer dan 130 jaar ervaring is Bonn & Mees Drijvende Bokken het oudste en meest ervaren bedrijf dat bokken exploiteert vanuit Rotterdam.

Van Oord

Sinds 2018 mag Van Oord het predicaat Koninklijk voeren. Het is een bekroning op honderdvijftig jaar ondernemerschap, durf en doorzettingsvermogen. Midden op de Maas ligt de Vox Ariane, een indrukwekkend baggerschip dat tot het meest duurzame nieuwe schip in Nederland is gekozen.

Maersk

Een van de grootste scheepvaartbedrijven ter wereld en vervoert containers over de hele wereld. Het Deense bedrijf heeft uiteraard een kantoor in Rotterdam en investeert in de bouw van een eigen overslagcentrum in de haven van Rotterdam.

Boluda

Het Spaanse Boluda is sinds een aantal jaar de eigenaar van Kotug Smit, de grootste havensleper van Rotterdam.

Koninklijke Marine

De bemanning van de Zr. MS. De Ruyter, een luchtverdedigingsfregat van de Koninklijke Marine, voert een protocollaire groet uit in de vorm van joelen.

Loodswezen Rotterdam-Rijnmond

Het Nederlands Loodswezen draagt bij aan het veilig en vlot afhandelen van al het scheepvaartverkeer in de Nederlandse zeehavens. Dat doen ze al ruim vierhonderd jaar. 

De Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging 'De Maas'

Opgericht in 1851 en is daarmee een van de oudste watersportverenigingen van Nederland. De Vereeniging beschikt over een fraai Sociëteitsgebouw aan de Maas.

Buitenmuseum van het Maritiem Museum

De Leuvehaven is de plek waar de Rotterdamse haven ooit begon. Het Maritiem Museum beheert er de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Met historische schepen en oude werktuigen op de kade.

De Japanse School Rotterdam

In 1996 ontstaan door de fusie van bestaande zaterdagscholen in Den Haag en Rotterdam. Op de kade van het Leuvehoofd staat het slagwerkensemble van de Japanse internationale school.

Barguijs

Spraakuhloos geeft opkomende en bekende (inter)nationale artiesten een podium voor woordkunst op diverse locaties in Rotterdam. Ivan Words en Tyler Koudijzer zijn spoken word artiesten (samen: Barguijs) en zijn vast onderdeel van Spraakuhloos. Zij zullen samen met het Scapino Ballet en de Marinierskapel optreden bij Leuvehaven. Ivan Words en Tyler Koudijzer betreden sinds 2015 podia met hun unieke vorm van voordracht.

De Marinierskapel der Koninklijke Marine

Een van de 3 professionele harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De belangrijkste taak is om militaire ceremonies en ceremonies voor het Koninklijk Huis muzikaal te begeleiden.

Scapino Ballet

Twee dansers (Dalma Doman en Filip Wagrodzki) voeren een choreografie van Ed Wubbe uit.

Hermes House Band

Deze band werd begin jaren tachtig opgericht als huisband van Sociëteit “Hermes” en bestaat nog steeds. Alle muzikanten waren en zijn lid van het Rotterdamsch Studenten Corps en de Rotterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging. In 1994 scoorde de Hermes House Band een wereldhit met hun onweerstaanbare cover en het is nog steeds de goaltune in De Kuip.

Albeda Danscollege

De docenten van Albeda staan volop in het werkveld, waaronder Giorgio Costa die samen met zijn studenten tijdens het optreden van de Hermes House Band gaat dansen.
Franklin Ignacio, hoofd van het stagebureau Dutch Dance Artistry bij het Albeda Danscollege, is ook aanwezig om instructies te geven.

Noes Fiolet Studio’s

Een centrum waar sport en kunst elkaar ontmoeten. Waar jong en oud naast elkaar trainen en waar sporters en dansers elkaar inspireren. De jonge dansers van Noes Fiolet Studio's dansers figureren op de route en zullen aangestuurd worden door andere dansers.

DJ Bootsy Paul

Paul de Koning, beter bekend als DJ Bootsy Paul, draait al zo’n twintig jaar. Vooral funk, disco en soul. Hij stond in vele Rotterdamse clubs en verzorgde bijvoorbeeld het voorprogramma van de enige echte Prince. Tegenwoordig is hij ook de vaste dj bij de wedstrijden van Feyenoord in de Kuip.

A/L/X

Alexander Kahlman is een beatboxer en oprichter van Stichting Boom Snap Clap, het platform voor beatbox in Nederland met Rotterdam als thuisbasis.

Marciano

Ook bekend onder zijn artiestennaam Sniggy. Al heel lang actief als beatboxer en hij treedt op met artiesten als Broederliefde. Hij heeft een eigen theatershow en geeft workshops op scholen en in gevangenissen. 

Timmeh Beatbox

Timothy van Dijk is een Rotterdamse beatboxer die al Nederlands kampioen is geweest. Met BeatboxNULTIEN geeft hij beatboxcursussen aan jongeren.

Galdino Haimé

Rotterdamse Freestyle basketballer die op een creatieve en unieke manier mensen op speelse wijze verbindt. Met een simpele basketbal brengt hij veel enthousiasme.

Onur Eren

Al jaren actief binnen de urban cultuur waar hij is begonnen als freerunner en inmiddels heeft hij zijn eigen onderneming waarmee hij parken ontwerpt. Als eigenaar van de Freestyle School Rotterdam ziet hij vrijwel dagelijks hoe kinderen genieten van freerunning, de kunst van het artistiek door de stad bewegen.

Sparta, Feyenoord en Excelsior

Rotterdam heeft als enige stad in Nederland de luxe om te mogen zeggen dat er drie eredivisieclubs op voetbalgebied zijn die zowel het mannen- en vrouwenvoetbal omarmen. Namens Excelsior staan Jasmijn Janssen en Anass Tachi op het veld. Namens Sparta zijn dat Rania Quahih en Nasser ‘El Jackson’ Lhajoui en tot slot voor Feyenoord komen Nabil al Jzaeri en Sharif Rodriquez in actie.

Hockey

De twee nieuwste hockeyverenigingen van Rotterdam zijn aanwezig. Hockeyclub Delfshaven (2015) en Hockeyclub Feijenoord (2010) zijn beiden ontstaan in en uit de wijk. Op pleintjes verzorgde buurtouders trainingen en er werd gebruik gemaakt van materialen van de Sportspullenbank.

Rolstoelbasketbal

In augustus vinden de allereerste European Para Championships plaats in Rotterdam. Dit multisport-toernooi vindt van 8 tot 20 augustus plaats in Rotterdam Ahoy en op verschillende city center courts in het hart van de stad. Tijdens Koningsdag zijn er rolstoelbasketballers actief voor een demonstratie.

3x3 Basketbal

Een moderne aparte discipline binnen de basketbalsport. Er wordt door twee teams van drie spelers tegen elkaar gespeeld. De wedstrijden spelen zich af op een half basketbalveld met één basket. De Nederlandse 3x3 mannen hebben de voorbije jaren al voor een aantal mooie internationale successen gezorgd. 

Beachvolleybal

In september vindt het eerste wereldkampioenschap Beachvolleybal Queen & King of the Court plaats in Rotterdam. Deze spectaculaire nieuwe vorm van beachvolleybal, verovert de wereld op een razendsnel tempo met toernooien in Amerika, Duitsland, Brazilië en Nederland. 

Menno van Gorp

Menno van Gorp is een drievoudig wereldkampioen Breaking. Maar toch kan hij rustig over de Groene Hilledijk bewegen. Daar heeft hij samen met een compagnon een eigen hang-out waar hij kan trainen voor de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar. Maar Menno laat iedereen bij OTB Movement binnen. Vooral jongeren uit de wijk.

India Sardjoe

Won vorig jaar als jongste deelnemer ooit de wereldtitel breakdance tijdens de Red Bull BC One World Final in New York. De Haagse traint vaak in de kleine dansschool van drievoudig wereldkampioen Menno van Gorp in Rotterdam.

Amira Tahri

Deze Rotterdamse is op 13-jarige leeftijd al meerdere keren wereldkampioen kickboksen. In januari 2023 werd ze gekroond tot Rotterdams Sporttalent.

Markthal

Koningin Máxima opende in 2014 de eerste overdekte versmarkthal in Nederland. Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV heeft de grote boog ontworpen zodat er een overdekt marktplein is ontstaan waar een combinatie van eten, vrije tijd, wonen en parkeren te vinden is.

Michelle Bonnema

De Marketing Manager van de Markthal zal als gastvrouw het gezelschap rondleiden en ondernemers introduceren.

Ronnie Flex

Werd in 1992 als Ronell Langston Plasschaert geboren in Rotterdam. Hij is een van de succesvolste Nederlandse artiesten ooit. Hij scoorde als rapper, zanger en producer talloze hits en won de Popprijs. Hij wordt door collega's alom geprezen om zijn muzikaliteit en persoonlijkheid. Samen met de band The Fam toert hij door Nederland en België voor shows op alle grote festivals waaronder Pinkpop en Lowlands.

Davina Michelle

Michelle Davina Hoogendoorn is in 1995 in Rotterdam geboren. Van jongs af aan is ze bezig met muziek en in 2017 breekt ze door met een cover van P!NK. De wereldster reageerde uitzinnig op Michelle haar versie van What About Us. Sindsdien is de carrière van Davina Michelle in een stroomversnelling terecht gekomen. Ze scoort verschillende hits en heeft meerdere Edisons gewonnen.

Lee Towers

Lee Towers wordt op 23 maart 1946 als Leen Huijzer geboren in Bolnes, een dorpje net onder de rook van Rotterdam. Hij is de op een na jongste zoon van een gezin met zes kinderen. Leen groeit op in bittere armoede maar hij is van jongs af aan gek van muziek en groeit uit tot Nederlands bekendste croone.

Richard Groenendijk

Geboren en getogen in de buurt van Rotterdam. Hij volgde de opleiding tot communicatiedeskundige op de Hogeschool in Rotterdam. Maar theater en cabaret trokken hem al tijdens zijn studie. In 1995 was hij een van de finalisten van het Cameretten festival en sindsdien staat hij op het podium als cabaretier, acteur en presentator.  

Denice Dest

Is de maître van het populaire televisieprogramma First Dates. Ze is gastvrouw van het First Dates Restaurant en ontvangt alle gasten die op zoek zijn naar liefde. De Amsterdamse heeft ervaring als host bij evenementen, beklom zelf het podium als stand-upcomedian en begeleidde mensen als lifecoach. 

Ruhwel 

Een jonge Rotterdamse artiest, ondernemer, community builder en vader. In zijn muziek combineert hij hiphop met blues, jazz en de Caribische sounds uit zijn jeugd op Bonaire. In 2021 verscheen het spraakmakende album Rotterdam Blues waarvoor hij vorig jaar de De Grote Prijs van Rotterdam ontving. Daarnaast heeft hij het talentenplatform Levels opgericht. Een broedplaats voor creatieve muzikanten met verschillende achtergronden, culturen, ambities en talenten. 

The Rotterdam Drag Show 

Deze show heeft Rotterdam wereldwijd op de kaart gezet als een bestemming waar grote dragproducties plaats kunnen vinden. Dragqueens als Envy Peru en Vanessa van Cartier treden op tijdens shows in de Rotterdam Schiecentrale. In de voorstelling komen thema’s naar voren als: Je authentieke zelf zijn, wat anderen er ook van vinden en volledige gelijkheid.

Chico Rose

Chico de Reus kreeg zijn eerste dj-set van zijn vader en kort daarna begon hij zijn eigen muziek te produceren. Na het afronden van de middelbare school richtte de Rotterdammer zich volledig op muziek en bracht tracks uit op platenlabels van bekende dj’s als Vato Gonzalez en Nicky Romero. Afrojack besloot zelfs om Chico in zijn team op te nemen en speelde hij op grote festivals zoals Tomorrowland en EDC in Miami. 

Organisatie

Het koninklijk bezoek wordt georganiseerd door Gaststad Rotterdam.
De projectorganisatie bestaat uit de gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals.
Rotterdam Festivals ondersteunt en promoot festival- en cultuuraanbod dat past bij het DNA van de stad: rauw, internationaal en ondernemend. Samen met creatieve cultuurmakers en festivalorganisatoren zorgen we ervoor dat Rotterdam een interessante metropool blijft, waar Rotterdammers trots op zijn en bezoekers graag naartoe komen.
Koningsdag Rotterdam wordt productioneel ondersteund door Tribe Company en OOTRR (Out of the Rat Race).

Social media