Ga direct naar: Hoofdinhoud

Programma Koningsdag 2023 in Rotterdam

30-03-2023

Introductie

Wij zijn allemaal Kings & Queens

Op donderdag 27 april 2023 viert de Koning samen met zijn familie Koningsdag in Rotterdam. De viering van 10 jaar Koningschap in 010 belooft een groot feest te worden. Op z’n Rotterdams. Met een veelzijdig en kleurrijk programma voor het Koninklijke gezelschap én voor iedereen die het feest die dag mee wil vieren.

Het thema is: Wij zijn allemaal Kings & Queens. Want, iedereen is bijzonder. Op ieder hoofd past een kroon! Vandaag maakt gaststad Rotterdam een groot deel van het programma bekend: het programma langs de route én een 10-daags Stadsprogramma dat wordt afgetrapt met het Koningsdagconcert op 19 april in RTM Stage, Rotterdam Ahoy. 

'Samen met de stad hebben we een prachtig programma gemaakt voor de Koninklijke Familie. En uiteraard voor iedereen die deze dag in Rotterdam komt vieren. De Koninklijke wandeling begint op het Afrikaanderplein, gaat over de rivier met de watertaxi en eindigt op de Binnenrotte met een groots feest. Daarnaast zijn er volop activiteiten in de hele stad!' aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Welkom op Zuid!

De route van de Koninklijke Familie begint donderdag 27 april om 11.00 uur ter hoogte van het Afrikaanderplein. Op deze plek wordt het Koninklijk gezelschap op feestelijke wijze welkom geheten. Er klinkt een massaal ‘Lang zal hij leven’ als de Koning wordt toegezongen door een gelegenheidskoor bestaande uit leden van verschillende koren uit de stad. 

Burgemeester Ahmed Aboutaleb en Commissaris van de Koning Jaap Smit verzorgen de officiële ontvangst. Ook is er een rol voor kinderburgemeester Louey Zerourou. Vijftig kinderen van vijf scholen verwelkomen de Koning en het gezelschap in hun eigen buurt. Samen brengen zij een speciaal door ZangExpress gecomponeerd lied in: Kings & Queens. Ook is er een digitale ontmoeting met de kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis die met behulp van ‘de Klasgenoot van het Mooiste Contact Fonds’ het feest toch van heel dichtbij mee kunnen maken.

Swingend spektakel & veerkrachtige ontmoetingen

Aansluitend volgt er op de Pretorialaan een swingend spektakel. Verschillende culturen en nationaliteiten smelten samen in een mix van Surinaamse kotomisi’s, Hindoestaanse dansers, Marokkaanse folkloristische percussionisten buikdans en salsa. Na het straatfeest wacht een festivalterras vol ontmoetingen. Aan statafels maakt het Koninklijke gezelschap kennis met weerbare en veerkrachtige Rotterdammers. Ieder met een eigen verhaal.

Circusacts en voetbaltrucs

Het Koninklijke gezelschap wordt daarna getrakteerd op acrobatische trucs van onder andere leerlingen van Circus Rotjeknor en de twintig acrobaten van het internationaal vermaarde gezelschap Compagnie XY.  Iets verderop wacht de wereldberoemde straatvoetballer Soufiane Touzani samen met talenten van FC Straat het Koninklijke gezelschap op. Zij laten hun kunsten zien op een gigantisch straatvoetbalveld op het kruispunt van de Maashaven. 

De van oorsprong Surinaamse zangeres Glenda Peters zorgt voor de afsluiting van het zuidelijke bezoek en doet het gezelschap uitgeleide met het lied: Rotterdam. Een ode aan de stad waar zij haar nieuwe thuis vond.

Op het water 

Vanaf de hoek in de Maashaven wordt de route vervolgd per watertaxi. Op het water vormt zich een kleurrijke stoet van eenmansjeugdzeilbootjes en enkele duurzame en innovatieve schepen. Bij het ronden van de Kaap wordt het ss Rotterdam gepasseerd, waar op het achterdek het project Rotterdans je mee? van het Scapino Ballet wordt uitgevoerd. De watertaxi’s passeren een keur aan schepen die een beeld geven van de internationale haven. Zr. MS. De Ruyter, een luchtverdedigingsfregat van de Koninklijke Marine, voert een protocollaire groet uit, waarna het Koninklijk gezelschap onder de Erasmusbrug door vaart en onderaan Plein 1940 afmeert.

Happy Street met Blaakparty

Het derde gedeelte van de route begint hier bij het herinneringsmonument ‘De Verwoeste Stad’ van de Franse beeldend kunstenaar Ossip Zadkine. Het beeld vormt het decor voor de voordracht van spoken word artiesten Ivan Words en Tyler Koudijzer, begeleid door het Marinierskapel der Koninklijke Marine en dans van het Scapino Ballet.

De wandeling voert verder richting de Blaak dat toepasselijk wordt omgetoverd tot een ‘Happy Street’.  De overbekende klanken van discoklassieker I Will Survive zijn hier te horen, uitgevoerd door de Hermes House Band. Het optreden zal voor een blockparty zorgen, of misschien beter gezegd: een Blaakparty!

Op de Blaak staat naast muziek ook sport centraal. Onder andere Beatboxers, straatbasketballers, en jeugdspelers van de drie Rotterdamse clubs Feyenoord, Sparta en Excelsior laten daar hun kunsten zien. Ook zijn er demonstraties van de jonge Amira Tahri, wereldkampioen kickboksen, free runner Onur Eren en wereldkampioenen breaking Menno van Gorp en India Sardjoe. De route gaat vervolgens via de Ds. Jan Scharpstraat door de Markthal. Via de uitgang komt het gezelschap op de Binnenrotte terecht. 

Afsluitend feest op de Binnenrotte

Op een groot podium op het Binnenrotteplein zijn er optredens van bekende acts uit de Rotterdamse regio zoals Davina Michelle, Ronnie Flex en Lee Towers. Op het podium nemen de Koning, zijn gezin en de familie afscheid van het Rotterdamse publiek, maar de festiviteiten gaan nog even door in de stad. Tot 17.00 uur zijn er diverse optredens op het plein en op tal van andere plekken in de stad.

Lengte en duur

De Koninklijk route bestaat uit een wandeling van één kilometer en een oversteek. Zoals gebruikelijk op Koningsdag houdt het gezelschap op diverse plaatsen langs de route halt. Er is dan gelegenheid tot het maken van selfies of spontane gesprekjes. De route zal in ongeveer twee uur worden afgelegd en wordt live uitgezonden door de NOS. 

Over Koningsdag en het Stadsprogramma

Op Koningsdag maar ook in de aanloop er naartoe, laat Rotterdam zien waar de gaststad voor staat: een kleurrijke, internationale havenstad, opgebouwd door mensen uit alle windstreken. Om Koningsdag voor elke Rotterdammer zo aantrekkelijk mogelijk te maken markeert het Koningsdagconcert op 19 april de start van het Stadsprogramma. Daarna is er 10 dagen lang voorpret – van uitbundig tot intiem –, incl. een feestelijke ‘day after’. Voorbeelden uit het Stadsprogramma zijn een expositie in de Maastunnel, een Kings & Queens ‘pop-up’ schoolpleinentour, de staatsieportrettentour en de culinaire campagne met een oproep aan de stad om hét Rotterdamse koningsgerecht te maken. 

Social media