Ga direct naar: Hoofdinhoud

10 staatsieportretten in the picture!

21-03-2023

Introductie

Bekende en onbekende Rotterdammers gaan massaal op de foto voor Koningsdag! De afgelopen weken gingen al tientallen Rotterdammers aan de slag met het maken van een eigen, uniek staatsieportret. Want, met handige tips van de Rotterdamse Queen Ari Deelder is een staatsieportret in een handomdraai gemaakt. De Rotterdamse projectorganisatie presenteert vanaf vandaag een selectie van 10 staatsieportretten: 10 Kings & Queens bestaande uit veerkrachtige Rotterdammers met ieder een uniek en eigen verhaal én straks allemaal terug te zien in het Koningsdagprogramma en/of in de aankleding van de stad. De serie van 10 is vastgelegd door de Rotterdamse fotograaf des Vaderlands: Marwan Magroun.

Winston Bergwijn

Een absolute grondlegger van de Nederlandse hiphopscene en hij vormt al jaren een inspiratie voor nieuw talent zoals Broederliefde. In zijn teksten klinkt zijn liefde voor Rotterdam en vraagt hij aandacht voor mentale weerbaardheid en het verspreiden van liefde en hoop. Winston Bergwijn debuteerde al in 2008 en hij zorgt er tegenwoordig voor dat andere artiesten muziek uit kunnen brengen via zijn platenmaatschappij. Daarnaast is hij als positieve ondernemer vooral ook een maatschappelijke verbinder.

Winston Bergwijn

De komende periode lanceert gaststad Rotterdam wekelijks nieuwe staatsieportretten uit de reeks van 10. Maak kennis met al onze Kings & Queens en bekijk hier de staatsieportretten. Op 30 maart wordt de hele reeks getoond tijdens een programmapresentatie voor de pers in het Bibliotheektheater aan de Binnenrotte.

Upload of laat je fotograferen!

Rotterdammers kunnen hun eigen staatsieportret maken en uploaden op de site. Later kun je je ook laten fotograferen door fotografen in de stad. Zo kan iedereen als een echte koning(in) op de foto! Er komen onder andere pop-up studio’s op Centraal Station, de Markthal en de Bijenkorf. Houd de website in de gaten voor alle locaties en data. Intussen verschijnt fotograaf Eric Fecken in diverse Rotterdamse wijken en in de stad; je kunt hem tegenkomen in Hoek van Holland tot Hoogvliet en van Rotterdam Zuid tot hartje centrum. Kom je hem tegen? Laat je dan fotograferen als echte koning(in). Een selectie van de staatsieportretten is straks terug te zien op de website, in de media en/of als poster in de wijk!

Portrettenparade

Ook de Stichting Vlaggenparade Rotterdam heeft het idee van staatsieportretten omarmd. Speciaal voor Koningsdag verandert de 750 meter lange Vlaggenparade in een heuse portrettenparade. Van 19 april t/m 27 april prijken op alle 193 vlaggenmasten de fotoportretten van bekende en minder bekende Rotterdammers, die dagelijks de mouwen opstropen in alle delen van de stad. Ook de Vlaggenparade zet daarmee een welverdiende spotlight op de Kings & Queens die de stad rijk is. Deze staatsieportretten zijn speciaal gemaakt door fotograaf Joyce de Vries.

Het idee voor staatsieportretten is mede tot stand gekomen in co-creatie met de Rotterdammers zelf. Op 10 november 2022 konden 100 Rotterdammers meedenken over het programma. Vanuit de wens ‘geef de Rotterdammers een gezicht’ werd het idee voor het staatsieportret geboren en inmiddels op vele plekken in de stad omarmd.

Social media