Ga direct naar: Hoofdinhoud

Koningsdag Tomsoezen met Mercedes

Introductie

Speciaal voor Koningsdag in Rotterdam deelt Mercedes Roggen haar recept voor Koningsdag Tomsoezen. Want hoe gezellig is het om samen een oranje tomsoes te eten.

Samen met Opzoomer Mee heeft Mercedes 100 Bakdozen uitgedeeld met alle ingrediënten van de tompoezen. Maar ook zonder deze bakdoos kan jij heerlijke oranje Tompoezen maken. Je hoeft alleen de ingredienten te kopen en het recept van Mercedes te volgen. We hopen dat ze heerlijk smaken. Deel je het resultaat met ons? Eet smakelijk.

Wat heb je nodig?

Soesjes

  • 160 ml water
  • 3 gram suiker
  • 70 gram roomboter
  • 2 gram zout
  • 15 gram melkpoeder
  • 90 gram bloem
  • 3 eieren

Vulling

  • 300 gram volle melk
  • 30 gram custardpoeder
  • 40 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1,5 blaadjes gelatine
  • 300 gram slagroom

Topping

  • 250 gram fondant
  • 24 chocolade kroontjes

Benodigheden

Steelpan, spatel en mixer.

Voorbereiding

Zorg dat de slagroom koud staat. Week de gelatine in ruim koud water.
Zet de oven aan op 180 graden.
 
Daar gaan we:

Soesjes

  • Doe het water, met het suiker/zout mengsel en boter in de steelpan en breng aan de kook.
  • Zodra het kookt voeg je de melkpoeder toe, goed doorroeren en opnieuw aan de kook brengen.
  • Haal de pan van het vuur, voeg de bloem toe en goed doorroeren met een spatel om klontjes te voorkomen.
  • Zet de pan opnieuw op het vuur en laat het mengsel garen tot er een samenhangende massa ontstaat en het mengsel begint aan te zetten aan de pan. Dit duurt een paar minuten.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Doe het deeg in een mengkom en spatel een voor een de eieren erdoor.
  • Spuit 24 soezen op bakpapier met een diameter van ongeveer 5 cm.
  • Bak de soesjes af in 35 minuten in het midden van de oven.

Vulling

  • Doe de melk in een steelpan, maar houd een scheutje achter. Breng de melk langzaam aan de kook.
  • Snijd de vanillepeul doormidden en schraap het merg eruit. Voeg zowel het merg als de peul toe aan de melk en laat mee koken.
  • Maak een papje van de suiker/custard en de overgebleven melk in een bakje.
  • Giet de kokende melk op het papje en meng goed zodat er geen klontjes ontstaan.
  • Giet de massa terug in de steelpan en laat koken tot een banketbakkersroom.
  • Haal van het vuur zodra er een paar bubbels zijn ontstaan en voeg de geweekte gelatine toe. Goed doorroeren zodat het goed gemengd is.
  • Stort alles uit op een plaatje/bord en dek af met plastic folie zodat er geen vel ontstaat.
  • Klop de koude slagroom lobbig (yoghurt dikte) en zet koud weg in de koelkast.
  • Zodra de banketbakkersroom koud is, haal je de peul uit de room. Roer deze goed los en voeg in 3 delen toe aan de slagroom. Op deze manier maak je een gladde Zwitserse room.
  • Vul de spuitzak, maak gaatjes in de soezen en vul ze.

Afwerking

  • Slap de fondant af met twee eetlepels water.
  • Verwarm in de magnetron of een pannetje (voorzichtig!) tot 36 - 45 graden Celsius.
  • Doop de soezen door de fondant.
  • Leg er een chocolade kroontje op.

Social media