Ga direct naar: Hoofdinhoud

Bewoners Afrikaanderwijk

Introductie

Op 20 februari is er een eerste brief verspreid aan alle bewoners en ondernemers rondom de Koninklijke route. Op 3 april is een tweede brief verspreid. In deze brief staat informatie over alle maatregelen rondom de route. Lees hier de brief aan de bewoners/ondernemers van de Afrikaanderwijk en omliggende buurten. Bij de brief zit een bijlage met de maatregelen op een rij en een kaart.

Werkzaamheden op 19 en 20 april 

Op woensdag 19 en donderdag 20 april vinden er werkzaamheden plaats om de wijk voor te bereiden op Koningsdag en het bezoek van de Koninklijke familie.  Er zullen materialen her en der in de wijk worden geplaatst en neergelegd, die later naar de definitieve plek worden gebracht. Hier kun je enige overlast van ondervinden. Het kan ook betekenen dat we parkeerplekken tijdelijk moeten afsluiten. Let vooral goed op geel zwarte borden met daarop de aanwijzingen. 
De definitieve verkeersmaatregelen gaan in, zoals eerder bekend gemaakt in de brief en op de website, op 26 april. 
De werkzaamheden duren tot 20 april 06.00 uur, helaas betekent dit een tijdelijk parkeerverbod voor de Pretorialaan en Paul Krugerstraat. Hierna kun je weer parkeren in deze straten tot 26 april 8.00 uur.
Wil je op de hoogte blijven van de actuele situatie, kijk dan op deze plek op de website.

Parkeren

Van woensdag 26 april 8.00 uur tot donderdag 27 april 16.00 uur mag je hier niet parkeren: 

 • Herman Costerstraat 
 • Maashaven N.Z. van Astanaplein tot Hillelaan 
 • Maashaven O.Z. 
 • Paul Krugerstraat van Schalk Burgerstraat tot Transvaalstraat 
 • Pretorialaan 
 • Bananenstraat (van 25 april 9.00 uur tot en met 28 april 00.00 uur) 

Dit verbod geldt ook als je een parkeervergunning hebt. Ook laden en lossen is dan niet toegestaan. Auto’s die blijven staan worden weggesleept. De kosten (€ 165,-) zijn voor de eigenaar van de auto. Je kunt deze kosten voorkomen door je auto op tijd weg te halen. 

Parkeren voor vergunninghouders

Van dinsdag 25 april tot en met vrijdag 28 april kun je de auto parkeren in de sectoren 32, 23, 34 en 30. 
Op de deze kaart kun je de sectoren zien. Heb je een invalidenparkeervergunning? Dan is er al persoonlijk contact met je opgenomen. 

Verkeersafsluitingen 

Woensdag 26 april 10.00 uur tot en met donderdag 27 april 16.00 uur zijn de volgende straten afgesloten voor verkeer: 

 • Pretorialaan 
 • Paul Krugerstraat van Schalk Burgerstraat tot Transvaalstraat 
 • Herman Costerstraat 
 • Maashaven Noordzijde tussen Maashavenstraat en Hillelaan 

De kruisingen Brielselaan-Putselaan en Hillelaan-Brede Hilledijk blijven open.

Woensdag 26 april van 13.00 uur tot 19.00 uur afgesloten voor verkeer:

 • Maashaven Oostzijde 

Donderdag 27 april van 7.00 tot 16.00 uur afgesloten voor verkeer:

 •  Maashaven Oostzijde 

Erasmusbrug:

De Erasmusbrug is donderdag 27 april vanaf 10.00 uur tot 12.30 uur afgesloten. 

Let op: in Feijenoord zijn op dit moment werkzaamheden rond de Roseknoop. Meer info hierover vind je op deze projectpagina.

Fietsen

Hinderlijk geparkeerde fietsen bromfietsen en scooters langs de route worden verwijderd. We raden je aan om deze tijdelijk op een andere plek te stallen. Verwijderde fietsen, bromfietsen en scooters gaan naar het Fietspunt. Het Fietspunt bewaart verwijderde fietsen, bromfietsen en scooters maximaal 13 weken.  Je betaalt dan wel € 20,- voor je fiets/bromfiets of scooter. Zie ook: www.rotterdam.nl/fietspunt.

Afvalcontainers

Op woensdag 26 en donderdag 27 april is een aantal containers in je wijk niet bereikbaar of afgesloten. Dat betekent dat je je huisvuil naar een andere container moet brengen. De dichtstbijzijnde open container is te vinden op: www.rotterdam.nl/plattegrond-wijkcontainers.

Overige werkzaamheden

In je wijk en langs de route worden sommige plantenschalen of verkeersborden tijdelijk verwijderd. Uiteraard worden ze weer teruggeplaatst na afloop. 

Openbaar vervoer 

Enkele bus- en tramlijnen rijden een omleiding vanwege Koningsdag. De metro rijdt zoals gebruikelijk. 
Kijk op www.ret.nl voor informatie.  De NS rijdt volgens de dienstregeling en stopt ook op Station Blaak. 

Bereikbaarheid winkels en horecagelegenheden

Ondernemingen in de omgeving van de route kunnen op Koningsdag openblijven. Ondernemers moeten er rekening mee houden dat er op 26 en 27 april verkeersmaatregelen gelden in het gebied. Motorvoertuigen (auto’s, vrachtwagens, scooters, etc.) kunnen niet meer in het afgezette gebied komen. Voor de bevoorrading dient hier rekening mee te worden gehouden, informeer je toeleveranciers hierover.

Meest gestelde vragen

Op donderdag 27 april brengt de koning en zijn familie een bezoek aan Rotterdam. De Koninklijke familie brengt hierbij een bezoek aan de Afrikaanderwijk. 

De koninklijke route begint om 11.00 uur op het Afrikaanderplein. Via het water, de Blaak en de Markthal eindigt de route rond 13.00 uur op de Binnenrotte. 

Op Koningsdag is er een gevarieerd programma opgezet in Rotterdam. Kijk op Rotterdam viert 10 jaar Koningsdag! - Koningsdag in Rotterdam voor meer informatie over het programma. 

Voor het organiseren van een evenement is een vergunning nodig. Het aanvragen van een evenementenvergunning voor Koningsdag is niet meer mogelijk vanwege de tijd die nodig is voor het verwerken van de aanvraag. 

Het is op verschillende plekken langs de route mogelijk om te komen kijken. Kijk op Route - Koningsdag in Rotterdam voor meer informatie. 

Langs de koninklijke route zijn er verschillende voorzieningen te vinden, zoals toiletten, EHBO-posten en mindervalidevakken. Kijk op het kaartje met de route om te zien waar de voorzieningen te vinden zijn. 

Vanwege het bezoek van de Koning aan de Afrikaanderwijk zijn er verschillende maatregelen op het gebied van veiligheid en bereikbaarheid. Deze informatie lees je op deze pagina.

Dinsdag 25 april wordt gestart met de opbouwwerkzaamheden. Vanaf vrijdag 28 april en zaterdag 29 april wordt er afgebouwd. 

Wij proberen de overlast zo veel mogelijk te beperken.

Om de route vrij te maken voor de wandeling en het publiek en het feest veilig te laten verlopen. Het is belangrijk dat obstakels tijdelijk worden weggehaald. Deze worden uiteraard weer teruggeplaatst na afloop.

Op woensdag 26 en donderdag 27 april is een aantal containers in je wijk niet bereikbaar of afgesloten. Dat betekent dat je je  huisvuil naar een andere container moet brengen. De dichtstbijzijnde open container is te vinden op: https://www.rotterdam.nl/plattegrond-wijkcontainers.

Koningsdag is een nationale feestdag en daarom zijn de milieuparken gesloten. Kijk ook op: https://www.rotterdam.nl/milieupark.

Ja, de stad wordt extra schoongemaakt. 

De Erasmusbrug is op donderdag 27 april vanaf 10.00 uur tot 12.30 uur afgesloten.

Enkele bus- en tramlijnen rijden een omleiding vanwege Koningsdag. De metro rijdt zoals gebruikelijk. Kijk op www.ret.nl voor meer informatie.

Winkels en horeca in de omgeving van de route kunnen op Koningsdag openblijven. Het is mogelijk dat de zaken minder goed bereikbaar zijn op 26 en 27 april. Motorvoertuigen (auto’s, vrachtwagens, scooters, etc.) kunnen niet meer in het afgezette gebied komen.  Kijk op Bereikbaarheid - Koningsdag in Rotterdam voor meer informatie voor de bereikbaarheid rondom Koningsdag. 

Social media