Ga direct naar: Hoofdinhoud

Samen maken we Koningsdag plasticvrij

Introductie

Retourbekers, plasticvrije terrassen en plasticvrije kraampjes. Met elkaar houden we Koningsdag plasticvrij. Van feestvierders tot festivalorganisatoren. Iedereen kan meedoen en plastic afval voorkomen.

Plastic is schadelijk voor natuur, dieren en de gezondheid van mensen. Een stad zonder plastic, daar is Rotterdam naar op weg. Een groot evenement als Koningsdag is hét moment om zo min mogelijk eenmalige plastic drank- en voedselverpakkingen te gebruiken. Om dat voor elkaar te krijgen werkt de gemeente Rotterdam samen met festivalorganisatoren, ondernemers, vrijwilligers, verenigingen en bewoners. 

Retourbekers op festivals

De grote (gesloten) festivals tijdens Koningsdag werken met retourbekers. Tienduizenden feestvierders bezoeken deze festivals. Met een muntje krijgen zij een beker die ze weer inleveren als ze weggaan. Die bekers worden weer gerecycled tot… festivalbekers. 

Zo werkt het retourbekersysteem

Het systeem is eenvoudig. Iedere bezoeker krijgt een recyclemuntje. Koop je je eerste drankje? Dan lever je het muntje in en krijg je je drankje in een beker. Die beker lever je weer in bij een volgende bestelling. Je krijgt je volgende drankje weer in een schone beker. Je kunt tussendoor je beker ook weer inruilen voor een recyclemuntje zodat je niet de hele tijd met een beker rondloopt. Heb je geen lege beker of recyclemuntje? Dan betaal je een half muntje extra voor je consumptie. 

De festivals die meedoen zijn: 

 • Kralingse Bos Festival
 • Kingsland Festival
 • Oranjebitter Festival
 • Containerbar Noord
 • Kroonjuweel
 • Het Koningsdag Festival op de Binnenrotte

Plasticvrije terrassen en kraampjes

Ook zijn terrassen zoveel mogelijk plasticvrij: geen rietjes, honingstaafjes of koekjesverpakkingen. Pak je graag een terrasje op Koningsdag? De plasticvrije terrassen herken je aan de speciale plasticvrij-terras-posters. Of kijk op plasticvrijterras.com.
Rotterdammers die een vergunning hebben aangevraagd voor en kraampje, hebben tips gekregen om hun kraam plasticvrij te houden.

Plasticvrije terrassen zijn niet nieuw. Rond de Rotte zijn 7 horecazaken al eerder gestopt met het gebruik van wegwerpplastic.

Negen gouden tips 

Voor feestvierders en snuffelaars: zo help jij bij plasticvrije Koningsdag:

 1. Ga je eropuit in de stad? Neem een hervulbare beker of waterfles mee. Er zijn veel gratis watertappunten in Rotterdam. Kijk op: Watertappunten | Rotterdam.nl
 2. Spullen kopen? Neem je en boodschappentas mee. Consuminderen is natuurlijk nog beter!
 3. Neem een drankje op een van de plasticvrije terrassen.
 4. Bezoek een van de festivals die werken met een retourbekersysteem (zie overzicht hierboven).
 5. Toch ergens een verpakking gekregen tijdens Koningsdag? Gooi het dan in de prullenbak. Zo voorkom je dat het op straat belandt. 

Voor verkopers op kleedjes en in kraampjes:

 1. Verkoop je spullen op een kleedje of in een kraampje? Verpak ze niet, geef ze los mee aan de kopers.
 2. Verkoop je zelfgemaakte hapjes of drankjes? Doe dat dan ook verpakkingsvrij of bedenk eetbare verpakkingen. Vermijd plastic lepeltjes, vorkjes, roerstaafjes, bekers en flesjes. 
 3. Opvallen met je kleedje of kraampje? Maak zelf iets creatiefs van oude kleding of papier. Gebruik geen ballonnen of andere plastic wegwerpitems.
 4. Spullen over aan het einde van de dag? Laat ze niet liggen. Breng ze naar een kringloopwinkel, milieupark of neem ze weer mee naar huis en gooi je afval in de prullenbak. Laat niets op straat liggen. 

Stad zonder afval

Rotterdam is op weg is naar een samenleving zonder afval. En dus ook zonder plastic. De hoeveelheid plastic zwerfafval is een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Plastic is schadelijk voor de natuur, de dieren en de gezondheid van mensen. Met elkaar moeten we de hoeveelheid plastic(deeltjes) in het milieu fors omlaag brengen.  

Zelf opruimen

Steek jij je handen graag uit de mouwen? Help dan mee om de stad schoon te houden. Dat kan via verschillende vrijwilligersorganisaties. Kijk voor op kleanupklup.nl of opzoomermee.nl.  
 
Gewoon op eigen houtje? Vraag materialen via goedbezig.rotterdam.nl.

Social media