Ga direct naar: Hoofdinhoud

Route Koningsdag laat veelzijdig Rotterdam zien

20-02-2023

Introductie

Van de Afrikaanderwijk, over de Nieuwe Maas naar de Binnenrotte in het centrum. Dat is in het kort de Koninklijke route op Koningsdag op 27 april. Wandelend én varend met watertaxi’s krijgt de Koninklijke Familie Rotterdam te zien in al haar veelzijdigheid: verschillende culturen, kunst, architectuur, geschiedenis en toekomst.

 

We vieren op donderdag 27 april de verjaardag van Koning Willem-Alexander én dat hij 10 jaar koning is. Rotterdam trakteert Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, hun dochters en andere leden van de Koninklijke Familie op een mooi feest. Het thema van het feest is: We zijn allemaal Kings & Queens. Want iedereen is bijzonder en op ieder hoofd past een kroon.

Afrikaanderwijk
De route begint om 11 uur in de Afrikaanderwijk op Rotterdam-Zuid vlak bij het Afrikaanderplein. Daar worden ze feestelijk ontvangen. De Koninklijke Familie wandelt verder via de Pretorialaan naar de Maashaven.

Over de Maas
Het gezelschap stapt op de hoek van Maashaven-Noord en Maashaven-Oost in watertaxi’s en vaart over de Nieuwe Maas naar de Leuvehaven. De vaarroute gaat langs het ss Rotterdam, hotel New York, de Wilhelminapier en natuurlijk onder de Erasmusbrug door.

Binnenstad
Bij de trappen voor Plein 1940 stapt de Koninklijke Familie uit de watertaxi’s. Op het Plein 1940 staat het oorlogsmonument ‘De verwoeste stad’ van kunstenaar Ossip Zadkine. Het is een van de beroemdste oorlogsmonumenten in Europa. De wandeling gaat verder over de Blaak, met de kubuswoningen van Piet Blom in zicht. Via de Dominee Jan Scharpstraat loopt het gezelschap richting de Laurenskerk. Daarna gaat de wandeling dwars door de Markthal en eindigt rond 13.00 uur op de Binnenrotte.

Bijzondere ontmoetingen
Deze één kilometer lange wandelroute en de oversteek over water laat Rotterdam van haar veelzijdigste kant zien. Burgemeester Aboutaleb: ‘Alles zit in deze route om de Koninklijke Familie onder te dompelen in alle geuren, kleuren en smaken van de stad. We gaan hen zeker verrassen met een prachtig programma en bijzondere ontmoetingen.’

Burgemeester Aboutaleb maakte de route vandaag officieel bekend via deze video.

Koninklijk slotfeest
Op de Binnenrotte begint het spetterende verjaardagsfeest om 12.00 uur. De Koninklijke Familie en alle andere aanwezigen – alle Kings & Queens -kunnen genieten van allerlei optredens. Het feest eindigt om ongeveer 17.00 uur. Welke artiesten optreden blijft nog een verrassing. Het volledige programma maken we op 30 maart bekend.

Loop alvast warm
Iedereen die alvast in de voetsporen wil treden van de Koninklijke Familie, kan de route zelf alvast ontdekken. Groepen kunnen de route lopen met een Rotterdamse gids. Download de routekaart of boek een gids op deze pagina.

Social media