Ga direct naar: Hoofdinhoud

Peter van der Winden is de chef van hét Rotterdamse Koningsgerecht

21-04-2023

Introductie

Het Rotterdamse foodplatform de Buik en gaststad Rotterdam op zoek naar het lekkerste Rotterdamse Koningsgerecht.
 

Gerecht Oranje-Bitter van chef Peter van der Winden is donderdag 20 april 2023 uitgeroepen tot hét Rotterdams Koningsgerecht. Hij presenteerde dit gerecht voor een vakjury in Dudok aan de Maas, met uitzicht op de Erasmusbrug. Peter imponeerde de jury met de koninklijke smaken en combinaties. De jury bestaande uit onder meer TV-chef Per de Man en Buik-oprichter Gijsbregt Brouwer roemde de Rotterdamsheid van het gerecht. Chef Peter mag zijn gerecht op Koningsdag aan Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima presenteren. 

Peter van der Winden
Winnaar Peter van der Winden. Foto: Vincent van Dordrecht

Finale in Dudok aan de Maas 

Voor het oog van diverse media, de vakjury en de collega-chefs, moesten de vijf finalisten hun eigen versie van het Koningsgerecht bereiden en uitserveren aan de kritische jury. Deze jury bestond uit Elize Schenderling (food expert en food influencer), Sandra van Houwelingen (oprichter van Sorgh & Hoop), Ajdin 'Baggi' Begovic (DJ, food influencer en fervent thuischef), Per de Man (TV-chef bij 24Kitchen en eigenaar van De Toko en The Joint Pizza Bar) en Gijsbregt Brouwer (food trendwatcher en oprichter de Buik).  
 

Juryoordeel winnende Rotterdams Koningsgerecht  

Juryvoorzitter Gijsbregt Brouwer vatte het oordeel van de jury nog eens goed samen: "Het was erg moeilijk, maar de keuze is op het gerecht Oranje-Bitter van Peter gevallen omdat het hyperlokaal is en de smaken passen goed bij elkaar passen. Het gerecht bestaande uit falafel van kapucijners, tortellini en pompoen is verder heel erg in het seizoen en er zat heel veel in wat het koninklijk maakte, ook de kleur natuurlijk. Dus het hele gerecht klopt gewoon." 

De jury beoordeelde de vijf gerechten op of het een origineel gerecht is met Rotterdams DNA, dat past bij deze tijd, makkelijk voor meer mensen te maken is en uiteraard lekker smaakt.  

Het winnende Koningsgerecht
Het Rotterdamse Koningsgerecht. Foto: Vincent van Dordrecht

De traditie van nationale gerechten op zijn Rotterdams

De Buik van Rotterdam organiseerde samen met Gaststad Rotterdam de zoektocht naar het Rotterdams Koningsgerecht, ter ere van Koningsdag 2023 en het tienjarig jubileum van het koningschap van Koning Willem-Alexander. Het Koningsgerecht treedt daarmee in een lange traditie van nationale gerechten zoals de Pizza Margherita voor Koningin Marghérita en Pad Thai voor de eenwording van Thailand.  

Door de hele stad uit te nodigen om mee te doen met het ontwikkelen van het Koningsgerecht, te werken met echt Rotterdamse criteria en een typisch Rotterdamse jury geeft Rotterdam een – hoe kan het ook anders – Rotterdams sausje aan deze traditie.  
 

Van tientallen inzendingen, via vijf finalisten tot één Koningsgerecht  

Er waren meer dan 100 geïnteresseerde Rotterdammers waarvan tientallen hun recept (inclusief foto en toelichting) met de organisatie deelden. Uit deze geweldige inzendingen koos de organisatie de volgende vijf gerechten voor de cook off in de finale.  

  • Madame Jeannette x Goudrenet door Fatma Bhageloe (kookt elke woensdag in Wijkpaleis Rotterdam-West) 
  • Pasta en falafel van pompoen en kapucijners door Peter van der Winden (De Buytenhof) 
  • Kubuswoning Tikka door Rahul Gupta (Atithi Indian Restaurant
  • Gerookte kroten met krokante kipkaantjes door Reinbert Sneep (Destino
  • Turkse artisjokkenkroontjes met Hollandse groente door Sirvan Ugur (thuischef)  

Daarmee is meteen duidelijk dat de jury geen makkelijke opgave had om het winnende gerecht te bepalen. Het niveau van alle vijf de deelnemende chefs lag hoog en er werd hard gestreden voor het oog van de kritische juryleden.  

 

Koningsgerecht op Koningsdag en verder 

Chef Peter van hét Rotterdams Koningsgerecht mag zijn gerecht op Koningsdag presenteren aan Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, burgemeester Aboutaleb en de rest van het gevolg, onder wie de prinsessen en andere leden van de koninklijke familie. Dat zal gebeuren onder toeziend oog van miljoenen Nederlanders die de koninklijke route op TV bij de NOS volgen.  

Na Koningsdag is het aan de Rotterdammers en aan chef Peter om van hét Rotterdams Koningsgerecht een traditie te maken, net als Pad Thai en Pizza Margherita. Peter heeft tijdens de avond van de finale al toegezegd dat het gerecht komende periode verkrijgbaar is bij De Buytenhof.  

Peter van der Winden: "Het was echt superleuk om mee te doen en helemaal om te winnen natuurlijk. We gaan het gerecht de komende tijd ook bij De Buytenhof verkopen en misschien gaan we er zelfs nog wel de Rotterdamse Oogstmarkt mee op. Maar daar denk ik nog even over na, nu even genieten van de winst!" 
 

Idee van Rotterdammers 

Het idee voor hét Rotterdamse Koningsdaggerecht is van Rotterdammers. Zij konden vorig jaar al hun ideeën voor het Koningsdagprogramma en -thema inzenden. Uit ruim 700 inzendingen zijn 100 Rotterdammers uitgenodigd om met elkaar ideeën te bedenken. In Rotterdam komen alle geuren, kleuren én smaken samen. Het idee voor een écht Rotterdams Koningsdaggerecht werd zo al snel geboren en is samen met de Buik van Rotterdam verder opgepakt. 

Social media