Ga direct naar: Hoofdinhoud

Dit zijn de resultaten van Koningsdag in Rotterdam

27-07-2023

Introductie

Vandaag is het 3 maanden geleden sinds de viering van Koningsdag én 10 jaar Koningschap in Rotterdam. Op 19 april jl. trapte gaststad Rotterdam het 10-daagse Stadsprogramma af. De stad kleurde oranje met een vleugje groen-wit-groen in aanloop naar 27 april. De viering van Koningsdag 2023 en 10 jaar Koningschap was een geweldig feest voor de Koning en zijn familie, voor de Rotterdammers en voor de bezoekers. In het vandaag gepubliceerde online magazine blikken we terug op deze dag en alle activiteiten eromheen en delen we de resultaten van de viering van Koningsdag in 010. Het onderzoek, uitgevoerd door Cigarbox en R2 Research, geeft inzage in het bereik van Koningsdag, de waardering en de impact op de stad (economisch, sociaal, imago).

Resultaten Koningsdag in 010

Koningsdag in Rotterdam is hoog gewaardeerd door zowel bezoekers als Rotterdammers. Zij gaven een gemiddelde waardering van een 8,2. De Rotterdamse editie trok in totaal 200.000 bezoekers. Er stonden 75.000 bezoekers langs de koninklijke wandelroute, er waren 60.000 bezoekers van het Koningsdagfestival op Binnenrotte, Hoogstraat en rond de bibliotheek en er waren ook nog eens 65.000 bezoekers verspreid over de activiteiten in de rest van de stad. Op Koningsdag zelf trok de live-uitzending van de NOS ca. 2 miljoen tv-kijkers (gemiddeld/ kijkdichtheid) en op het hoogtepunt een piek van 3,4 miljoen kijkers (bereik) met een marktaandeel van 88% (wat betekent dat bijna negen van de tien tv-kijkers naar de Koningsdag uitzending keken). De totale economische impact vanuit bezoekers van Koningsdag kwam voor Rotterdam neer op €6 tot €7 miljoen, met opbrengsten die voornamelijk voortkomen uit horeca-bestedingen.

Versterkte saamhorigheid

Uit de resultaten blijkt verder dat de Rotterdamse editie heeft bijgedragen aan een gevoel van meer saamhorigheid onder Rotterdammers, een positiever en aantrekkelijker beeld van Rotterdam onder de tv-kijkers en bezoekers en meer draagvlak voor het Koninklijk Huis. Bezoekers uit Rotterdam voelden zich welkom (80%), thuis (87%), vrij om zichzelf te zijn (84%) en veilig (81%) tijdens Koningsdag in Rotterdam. Ook vergrootte Koningsdag de verbinding met de buurt. Twee van de drie bewoners op Rotterdam Zuid (66%) gaven aan extra trots te zijn op hun wijk. Het draagvlak voor Koningsdag in Rotterdam is gestegen onder de Rotterdammers van 51% (vooraf), naar 60% (achteraf).


Doel bereikt

En daarmee is ons voornaamste doel bereikt. Namelijk: het versterken van het gevoel van saamhorigheid en uitdragen van de Rotterdamse en nationale trots. De jarige, Koning Willem-Alexander, benadrukte in zijn dankwoord dat we samen een fantastisch Nederland vormen, wat je afkomst ook is. Precies dat heeft Rotterdam op Koningsdag 2023 laten zien.

Meer informatie

Alle resultaten uit het onderzoek zijn te lezen op: Resultaten - Koningsdag.

Social media