Ga direct naar: Hoofdinhoud

Circulaire citydressing

24-04-2023

Introductie

Rotterdam kleurt Oranje met een vleugje groen-wit -groen! Deze Koningsdag zijn de extra X-large vlaggenlijnen en banieren niet te missen. Ze zijn gemaakt van gerecyclede materialen of ze worden na Koningsdag weer gerecycled tot nieuwe (kunststof) producten. Want het Rotterdam van de toekomst: dat is een samenleving zonder afval. Kunstenaars en bedrijven die de stad aankleden, geven we dan ook een belangrijke voorwaarde mee: circulariteit. 

Zelfs de stickers worden gerecycled en daar zijn we natuurlijk trots op. Hoe dit proces verloopt? De stroken worden geperst tot blokken. Een kunststofverwerkend bedrijf haalt die blokken op, maakt ze klein, vermengt het en maakt er maalgoed en granulaat van. Dat wordt vervolgens verkocht aan bedrijven die er flexibele spullen van maken, zoals schoenzolen en tuinslangen. Van het papieren rugvel wordt uiteindelijk weer hygiënepapier gemaakt. 

Ook bij het bestellen van relatiematerialen hebben we goed gelet op circulariteit. Sowieso bestelden we alleen zogeheten bewaaritems, én precies genoeg. Zwaaivlaggetjes en vrijmarktkleedjes van gerecycled textiel. En keycords van hergebruikte petflessen en kroontjes en onderzetters van gecertificeerd houtpulp. Tot slot ook potloden en groeipapier met bloemzaadjes voor instructies, zo geven we iets terug aan de natuur. 

Upcyclen

Upcyclen doen we ook. Van de extra X-large vlaggen en banieren maken we na afloop nieuwe producten. Via de website Goodiesforgoodness.nl zijn die te bestellen. Bijvoorbeeld tassen en picknickkleedjes De mensen van Rotterdam Inclusief en andere sociale werkplaatsen uit de regio maken deze unieke producten. 

Annemieke van Wegen-Delhaas, Citybranding en Citydressing: “Met deze stadsaankleding laten we zien dat Rotterdam zich bewust is van de noodzaak van circulariteit. De circulaire beweging is onomkeerbaar. De gemeente maakt er werk van en we nemen onze verantwoordelijkheid. Juist bij een mega-evenement als Koningsdag. Met onze mooie stadsaankleding laten we aan alle bewoners, bezoekers én kijkers zien dat Rotterdam met mooie en duurzame producten een voorbeeld is voor de rest van Nederland.'

Niet alleen de stadsaankleding is circulair. Rotterdam zorgt er ook samen met festivalorganisatoren, horecaondernemers en vrijwilligers voor dat er zo min mogelijk éénmalige plasticverpakkingen worden gebruikt tijdens de feestelijkheden. Lees hier meer over een plasticvrije Koningsdag.

Wat kan ik  zelf doen om mijn steentje bij te dragen? 

Iedereen die de wijk, de stad, een feestje en zichzelf versiert: gebruik zoveel mogelijk herbruikbare materialen. Het idee achter de citydressing is dan ook het gebruik van versiermaterialen die bewoners standaard van stal halen. Het is makkelijk om zelf mee te doen bij de citydressing. Met of zonder de extra mogelijkheden om eigen versieringen te maken met huis-, tuin- en keukenmaterialen. Lees hier meer over: Versier Jezelf 

Ben jij met Koningsdag (of in aanloop naar) in Rotterdam om een feestje te vieren of zit je lekker voor de buis? Vijf tips om van jouw Koningsdag een circulair feestje te maken: 
 

  1. Duurzame versiering 
    Wat is Koningsdag zonder versiering? Hergebruik je oranje slingers of ga voor herbruikbare stoffen slingers of kleine boeketjes in lege flessen. Net zo feestelijk en toch goed voor het milieu. 
  2. Verantwoord servies 
    Kies als het even kan voor afwasbaar servies. Niet genoeg servies in huis? 
    Loop even langs de kringloopwinkel. Zie je echt op tegen vuile vaat? Ga dan niet voor wegwerpservies van plastic maar kies een duurzamer alternatief. Bordjes van bamboe of rietsuiker bijvoorbeeld.  
  3. Neem een tas mee bij het boodschappen doen 
    Natuurlijk haal je voor Koningsdag wat lekkers in huis. Het is tenslotte een feestje! 
    Ter inspiratie: Kijk hier voor producten waar 10% van de winst wordt gedoneerd aan een goed Rotterdams doel. Maak er een gewoonte van om een tas mee te nemen als je naar de winkel of de markt gaat. Tas vergeten? Gebruik het plastic tasje dat je koopt meerdere keren. En gooi het in de restafval-container als het stuk is. In Rotterdam doen we namelijk aan nascheiding: we vissen al het plastic uit het restafval.  
  4. Voorkom voedselverspilling 
    Voedselverspilling? Niet op jouw circulaire feestje! Bedenk vooraf goed hoeveel eten er nodig is. Toch eten over? Gooi het dan niet weg, maar bewaar de restjes voor de volgende dag.  
  5. Afval scheiden
    Een feestje levert rommel op. Scheid je afval netjes en doe het in de juiste container. 

Social media