Ga direct naar: Hoofdinhoud

Alles wat je moet weten over Koningsdag

25-04-2023

Introductie

Op donderdag 27 april 2023 kleurt Rotterdam oranje met een vleugje groen-wit-groen. Een extra bijzondere Koningsdag, omdat we ook 10 jaar Koningschap vieren. Het wordt een fantastisch feest voor alle Rotterdammers, en voor iedereen die bij ons op bezoek komt die dag. We zetten in dit bericht nog even alles op een rij.

Samen met de stad hebben we een prachtig programma gemaakt voor de Koninklijke Familie. En uiteraard voor iedereen die deze dag in Rotterdam komt vieren. De Koninklijke wandeling begint op het Afrikaanderplein, gaat over de rivier met de watertaxi en eindigt op de Binnenrotte met een groots feest. 

De route

De Koninklijke wandeling begint op 27 april om 11:00 uur op het Afrikaanderplein. Via de Pretorialaan wandelt de Koninklijke Familie naar de Maashaven. Daar stappen ze op een watertaxi en steken de Nieuwe Maas over naar de Leuvehaven. Vanaf Plein 1940 (bij het beeld van de Verwoeste Stad) wandelen ze via de Blaak, dwars door de Markthal naar de Binnenrotte waar het Koningsdag festival is. Om 13:00 uur neemt de Koninklijke Familie daar afscheid van het Rotterdamse publiek.

Koningsdag Festival

Op donderdag 27 april start om 10.00 uur op de Binnenrotte het programma van het Koningsdag Festival met de live uitzending van de NOS die te volgen is op een groot scherm. Op een groot podium zijn er de hele dag tot 17 uur optredens van bekende artiesten zoals Davina Michelle, Lee Towers, Ronnie Flex en Broederliefde. Op het podium neemt de Koninklijke Familie rond ongeveer 13.00 uur afscheid van het Rotterdamse publiek, waar het feest nog doorgaat tot 17.00 uur. Bekijk hier het programma. We hebben ook wat huisregels opgesteld en eten en drinken kan niet mee het terrein op.

Openbaar vervoer

Op Koningsdag kun je in het centrum en op Zuid het beste de fiets nemen of met het openbaar vervoer reizen. De NS en RET zetten extra treinen en metro’s in. Voor het zuidelijk deel van de route (tot 12:00 uur) is uitstappen bij Rijnhaven of Maashaven het slimst, voor het deel van de route op de noordoever (vanaf 12:00 uur) moet je uitstappen bij metrostation Leuvehaven of trein/metrostation Blaak.

Faciliteiten langs de route

Voor bezoekers met een beperking hebben we diverse voorzieningen getroffen om het bezoek aan Koningsdag in Rotterdam zo aangenaam mogelijk te maken.  

Noodverordening Koningsdag 

Koningsdag is een nationale feestdag. Het is een feest voor iedereen. En daarom gaan we er met z'n allen van genieten en er een prachtig feest van maken. Natuurlijk zijn wij op zo'n groot evenement goed voorbereid. Daar hoort ook een noodverordening bij.  

Live-blog op Rotterdam.nl

Op Rotterdam.nl vind je een live-blog waarin we allerlei actuele praktische informatie delen zoals hoe druk het is en de bereikbaarheid.  Volg ook onze Koningsdagsocials voor een sfeerverslag uit verschillende plekken in de stad zodat jij weet waar jij moet zijn.  

We kijken uit naar jullie komst!

De Markthal versierd met een grote oranje kroon. Foto: Martijn de Rooze
Foto: Martijn Rooze

Social media